Πολυεθνική ναυτική δύναμη για τα στενά του Ορμούζ θέλει η Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει την συγκρότηση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης, υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, που θα προστατεύει τα εμπορικά πλοία στα στενά του Ορμούζ, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Τα σχόλιά του έρχονται τρεις ημέρες αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν δεξαμενόπλοιο με βρετανική σημαία – με το επιχείρημα πως είχε παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας – εντείνοντας την ένταση που επικρατεί στην περιοχή του Κόλπου.

Ο κ. Χαντ σημείωσε πως το Λονδίνο είχε ήδη «εποικοδομητικές συζητήσεις με αριθμό χωρών» το τελευταίο διήμερο. Είναι γνωστό πως το Σαββατοκύριακο συνομίλησε με τους ομολόγους του στην Γαλλία και την Γερμανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προτείνει πολυεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση ιρανικών ενεργειών στα στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου που εξάγεται δια θαλάσσης παγκοσμίως. Πάντως, νωρίτερα σήμερα αμερικανός ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαμήνυσε πως η Βρετανία είναι πρωτίστως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πλοίων της.

Ο κ. Χαντ είπε ότι η Βρετανία θα συζητήσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλληλοσυμπλήρωσης της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Πηγή: skai.gr