Αυστηρή προειδοποίηση Λονδίνου προς Τεχεράνη

Προειδοποίηση προς την Τεχεράνη ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν δεν απελευθερωθεί το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, απηύθυνε η βρετανική κυβέρνηση αργά τη νύχτα της Παρασκευής.

Με την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων Cobra υπό τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ (και χωρίς την ανάμιξη της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι), εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε:

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τις απαράδεκτες ενέργειες του Ιράν, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μία ξεκάθαρη πρόκληση για τη διεθνή ελευθερίας ναυσιπλοΐας.Έχουμε συστήσει στη βρετανική ναυτιλία να μείνει εκτός της περιοχής για μια προσωρινή περίοδο.»


"Όπως έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών, η απάντησή μας θα είναι μετρημένη και στιβαρή και θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν η κατάσταση δεν επιλυθεί. Παραμένουμε σε στενή επαφή με τους διεθνείς μας εταίρους και θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις το Σαββατοκύριακο".

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Cobra ο κ. Χαντ είχε πει ότι δεν εξετάζονται στρατιωτικά μέτρα, αλλά μόνο διπλωματικές απαντήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της πλοιοκτήτριας εταιρείας Stena Bulk, Έρικ Χάνελ, σε νεότερη μεταμεσονύχτια δήλωση είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει επαφή με το 23μελές πλήρωμα, που απαρτίζεται από Ινδούς, Ρώσους, Λετονούς και Φιλιππινέζους ναυτικούς.

Εξάλλου, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε για την κλιμάκωση της έντασης τον πρόεδρο Τραμπ και την απόφασή του να «σκίσει» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο