Κλείσιμο

Παραίτηση-σεισμός του πρωθυπουργού του Κοσόβου μετά από «κάλεσμα» της Χάγης

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι μετά την αποκάλυψη ότι έχει κληθεί στην Χάγη για κατάθεση, ως ύποπτος, από την εισαγγελική υπηρεσία που ερευνά την διάπραξη εγκλημάτων κατά τον πόλεμο του 1998-99 εναντίον της Σερβίας.

Την περίοδο του πολέμου, που δρομολόγησε την απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ο κ. Χαραντινάι ήταν ηγετικό στέλεχος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

Σε συνέντευξη Τύπου ο παραιτηθείς πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί η τιμή του πρωθυπουργικού θώκου του Κοσόβου. «Στην Χάγη, ως Ραμούς Χαραντινάι, θα αντιμετωπίσω όσους με διαβάλλουν όπως απαιτεί η τιμή ενός αλβανού πολεμιστή», έγραψε στην συνέχεια στο Facebook.

Εάν απαγγελθούν κατηγορίες
σε βάρος του θα πρόκειται για την τρίτη φορά που ο κ. Χαραντινάι βρίσκεται υπόδικος στην Χάγη σχετικά με τους πολέμους που ακολούθησαν την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

Στις δύο προηγούμενες δίκες, το 2008 και το 2012, κρίθηκε αθώος από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του. Έκτοτε έχει συλληφθεί δύο φορές από την Interpol, στην Σλοβενία και την Γαλλία, βάσει διεθνών ενταλμάτων που εκδόθηκαν με σερβικά αιτήματα. Εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος και στις δύο περιπτώσεις.

Η αποχώρηση Χαραντινάι
ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για αναθέρμανση της προσπάθειας επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο – διένεξη που αποτελεί τροχοπέδη στην προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, πρώην πολιτικός ηγέτης του UCK, και ο σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχουν προσπαθήσει να βρουν λύση που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή κάποιων μειονοτικών περιοχών - οικισμών και συνεπώς αναθεώρηση συνόρων

Ο κ. Χαραντινάι είναι αντίθετος
στα σχέδια Θάτσι. Πέρυσι επέβαλε δασμούς 100% στις εισαγωγές από την Σερβία ως αντίποινα για την απόφαση του Βελιγραδίου να εμποδίσει ένταξη του Κοσόβου στην Interpol ως ανεξάρτητο κράτος. Ο κ. Βούτσιτς έχει διαμηνύσει πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν προτού αρθούν οι δασμοί.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησης ο κ. Χαραντινάι δήλωσε πάντως έτοιμος να επιστρέψει ενεργά στην πολιτική αφότου λυθούν οι δικαστικές περιπέτειές του. Σημείωσε μάλιστα πως ο πρόεδρος πρέπει να αρχίζει να εξετάζει ημερομηνίες για τον προγραμματισμό εκλογών.

Η ειδική εισαγγελία για τον πόλεμο του 1998 εδράζει στην Χάγη και στελεχώνεται από διεθνείς ειδικούς όμως υπάγεται στο δικαστικό σύστημα του Κοσόβου. Έχει εντολή να ερευνήσει τα γεγονότα ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 1998 και την 31 Δεκεμβρίου 2000, δηλαδή και τον απόηχο του πολέμου.
Πηγή: skai.gr