Το Ιράν κατάσχεσε βρετανικό πετρελαιοφόρο στο Στενό του Ορμούζ

Το Ιρανικό σώμα «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβε το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero στο Στενό του Ορμούζ, ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ, με τις βρετανικές αρχές να αναφέρουν ότι το τάνκερ είχε «βγει εκτός πορείας» πριν από την «κατάσχεση».

Το  Stena Impero κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο την Παρασκευή φαίνεται να άλλαξε πορεία και να κατευθύνθηκε βόρεια προς το ιρανικό νησί Qeshm, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com 



Το χωρητικότητας 30.000 τόνων τάνκερ ανήκει στην εταιρεία Stena Bulk και κατευθυνόταν προς το σαουδαραβικό λιμάνι Τζουμπάιλ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το Stena Impero κατασχέθηκε από τις ναυτικές μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης για «μη τήρηση των διεθνών θαλάσσιων κανονισμών».

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Stena εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το πλοίο «προσέγγισαν άγνωστα σκάφη και ελικόπτερο κατά τη διάρκεια διέλευσης του από το Στενό του Ορμούζ και ενώ το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα».

Η εταιρεία δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το 23μελές πλήρωμα του πλοίου το οποίο φαίνεται πλέον να κατευθύνεται προς το Ιράν.

Για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα κυβερνητική σύσκεψη στο Λονδίνο προκειμένου να εξεταστεί τι συνέβη με το βρετανικό δεξαμενόπλοιο όπως ανέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Sunday Times ενώ το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει λάβει γνώση αναφορών ότι το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να αμυνθεί ενάντια στο Ιράν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε γνώση των αναφορών ότι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο», τόνισε ο εκπρόσωπος Γκάρετ Μαρκίς.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας ενάντια στην κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν», πρόσθεσε.

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero είχε εμπλακεί σε ατύχημα με αλιευτικό σκάφος προτού συλληφθεί χθες, Παρασκευή, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο αξιωματούχο.

Το βρετανικό πετρελαιοφόρο είναι αγκυροβολημένο στ' ανοιχτά του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές.

Σύμφωνα με το Ιράν, και τα 23 μέλη του πληρώματος που κρατούνται στο δεξαμενόπλοιο βρίσκονται τώρα στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και θα παραμείνουν στο πλοίο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με τον Fars.

"Ενεπλάκη σε ατύχημα με ιρανικό αλιευτικό σκάφος... Όταν το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το υπό βρετανική σημαία πλοίο το αγνόησε", δήλωσε ο επικεφαλής Λιμένων και Ναυτιλιακού Οργανισμού στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν, Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ.

"Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται τώρα στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και τα 23 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας".

Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ζητεί επειγόντως πληροφορίες για το Stena Impero, το οποίο κατευθυνόταν σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και ξαφνικά άλλαξε πορεία αφότου πέρασε το Στενό του Χορμούζ.


Πηγή: skai.gr