Παρατείνεται για έναν μήνα η κράτηση του ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ παρέτεινε κατά 30 ημέρες, έως τις 15 Αυγούστου, την κράτηση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Gibraltar Chronicle».

Το τάνκερ συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου λόγω υποψιών πως μετέφερε πετρέλαιο στην Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προορισμός ήταν η Συρία, όμως έχει αποφύγει να δώσει πληροφορίες για το δρομολόγιο του πετρελαιοφόρου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει τις βρετανικές Αρχές, που συνεργάστηκαν με το Γιβραλτάρ για την ακινητοποίηση του Grace 1, πως κινδυνεύει να υποστεί συνέπειες. Κατηγορεί το Λονδίνο ότι συντάσσεται εμμέσως με την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που έχουν εξαπολύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά των ιρανικών συμφερόντων.

Πριν λίγες ημέρες φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού επενέβη όταν ιρανικά σκάφη επιχείρησαν να εμποδίσουν την πλεύση τάνκερ του βρετανικού ενεργειακού BP στον Κόλπο.

Χθες οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει ένα μικρό τάνκερ ξένων συμφερόντων με 12μελές πλήρωμα για λαθρεμπόριο αργού στον Κόλπο, δίχως να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες.
Πηγή: skai.gr