Εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πρώτοι πρόσφυγες από βάση Δεκέλειας

Επί βρετανικού εδάφους βρίσκονται εδώ και λίγες εβδομάδες οι πρώτες οικογένειες προσφύγων που επί δύο δεκαετίες ζούσαν σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
 
Στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από δικαστική διαμάχη ετών, η βρετανική κυβέρνηση χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια μόνιμης εγκατάστασης στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου σε 31 μέλη έξι οικογενειών, οι επικεφαλής των οποίων είχαν φτάσει στο έδαφος των βάσεων τον Οκτώβριο του 1998.
 
Τότε συνολικά 75 πρόσφυγες από την Αιθιοπία, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία είχαν ξεβραστεί στην Κύπρο, όταν το σκάφος τους που κατευθυνόταν προς την Ιταλία παρεξέκλινε της πορείας του.
 
Έχοντας εδώ και χρόνια αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, τα μέλη των έξι οικογενειών διεξήγαγαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια δικαστικό αγώνα για να τους επιτραπεί να μεταφερθούν από τις εγκαταστάσεις της βάσης Δεκέλειας στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Η βρετανική κυβέρνηση είχε επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει τη νομική ευθύνη για την τύχη των προσφύγων αυτών. Το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να εγκρίνει το αίτημά τους λίγο πριν από την οριστική εξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο.
 
Σε προκαταρκτική απόφαση το ίδιο δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Ιούλιο του 2017 ότι η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες έχει ισχύ στις περιοχές των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Παρά την υπαναχώρηση, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τη νομική υπευθυνότητα για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες.
 
Ο επικεφαλής των εναγόντων Ταγκ Μπασίρ, από τη Σομαλία, έχει εγκατασταθεί με την οικογένειά του στη Γλασκώβη, δηλώνοντας στην κάμερα του Channel 4 «ευτυχισμένος» με την ευκαιρία να αρχίσει τη ζωή του από την αρχή.
 
Το ίδιο δήλωσε και η Τσένταλε Αράγια από την Αιθιοπία, που ζει πλέον με τον γιο της στο Νιούκαστλ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο