Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επικρατέστερος για τη θέση του Επιτρόπου

Ο πολύπειρος σε κοινοτικά ζητήματα Μαργαρίτης Σχοινάς, «δεξί χέρι» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται ότι θα είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπος στη νέα σύνθεση της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Αν επαληθευτούν οι πληοροφορίες ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα διαδεχτει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην ελληνική θέση του επιτρόπου, ωστόσο όχι στο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  φέρεται να επιθυμεί η Ελλάδα αυτ'ή τη φορά να αναλάβει ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.

Η ανακοίνωση του νέου Επιτρόπου αναμένεται να γίνει γύρω στις 5 το απόγευμα από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιλογή να την έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας το έργο και την προσωπικότητα του κ. Σχοινά. 

Παρουσιάζοντας τη φημολογία που διακινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το σάιτ Politico αναφέρει την Πέμπτη ότι υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας θα είναι σύμφωνα με φήμες ο νυν εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ωστόσο ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει» αποσαφηνίζει το γνωστό σάιτ.

To σενάριο του Αν. Σαμαρά


Το σενάριο για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απομακρύνεται, δεδομένου ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν ανέλαβε την κεφαλή της Κομισιόν, επομένως «καίγεται» και το σενάριο μιας αντιπροεδρίας, καθώς μία απ’ αυτές έχει ήδη δοθεί στον Βάλντις Ντομπρόβσκις και δεν είναι καν βέβαιο, μέσα στο νέο σκηνικό που διαμόρφωσε η εύθραυστη συναίνεση των πολιτικών ομάδων μετά τις ευρωεκλογές, ότι το ΕΛΚ θα λάβει άλλη. 

Το προφίλ του Μ. Σχοινά


Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (28 Ιουλίου 1962 - Θεσσαλονίκη) υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 2009 εκλεγμένος με τη ΝΔ. Το 2010 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κατάγεται από τη Φούρκα Χαλκιδικής. Είναι πτυχιούχος δημόσιας διοίκησης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου και του Κολλεγίου της Ευρώπης 1985-1986. Δουλεύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και ηγήθηκε σε μια σειρά από ανώτερες θέσεις, μεταξύ άλλων και ως προϊστάμενος του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου, Μάρκου Κυπριανού, από το 2004 έως το 2007. Τον Απρίλιο του 2013 διορίστηκε Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων. 

Δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν που χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο μπλοκ του ευρώ. 

Πηγή: skai.gr