KOΣΜΟΣ


Aμετακίνητος στις θέσεις του για τη μεταναστευτική κρίση ο Σαλβίνι

Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών παρακάθισαν χθες βράδυ σε δείπνο στη φινλανδική πρωτεύουσα για να συζητήσουν με την ελπίδα να βάλουν τέλος στην ατέρμονη περιπλάνηση των πλοίων, στα οποία απαγορεύεται ο ελλιμενισμός μετά τη διάσωση μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο.

 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επέμεινε στις θέσεις του, ιδίως στην απόρριψη της υποδοχής στην ιταλική επικράτεια πλοίων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συζήτησης υπουργών Εσωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι χθες βράδυ, στην οποία θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία ενός προσωρινού «μηχανισμού αλληλεγγύης», εντός των ορίων της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών παρακάθισαν χθες βράδυ σε δείπνο στη φινλανδική πρωτεύουσα για να συζητήσουν με την ελπίδα να βάλουν τέλος στην ατέρμονη περιπλάνηση των πλοίων, στα οποία απαγορεύεται ο ελλιμενισμός μετά τη διάσωση μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο.

Σκοπός του Παρισιού και του Βερολίνου: να συμπηχθεί μια «συμμαχία των προθύμων», που θα δεσμευθεί να αναλάβει συστηματικά, από κοινού την ευθύνη μιας ουσιαστικά αυτόματης διαδικασίας ανακατανομής, υποδοχής και φιλοξενίας ανθρώπων που σώζονται στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται να διεξάγονται κοπιώδεις διαπραγματεύσεις έπειτα από κάθε διάσωση.

Όμως, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά το δείπνο, ο Σαλβίνι τόνισε: «Η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίζουν να θέλουν η Ιταλία να είναι ανάμεσα στις λιγοστές χώρες υποδοχής, εμείς εργαζόμαστε για να δημιουργηθεί ένας σθεναρός μεσογειακός άξονας, που θα αλλάξει τους κανόνες και θα τερματίσει την εμπορία ανθρώπων».

Ο Σαλβίνι είχε προηγουμένως κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Μάλτας, τον Μάικλ Φαρούτζα.

Η απουσία «κατανομής του βάρους» της υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο συγκαταλέγεται στα κυριότερα επιχειρήματα που επικαλείται η Ρώμη για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιμανιών της στα πλοία που διασώζουν μετανάστες. Επιδίωξη της Ε.Ε. είναι να τερματιστούν τα επαναλαμβανόμενα μπραντεφέρ, ειδικά με την Ιταλία, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εκτυλιχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία αυτό το καλοκαίρι.

Το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. διεξάγεται επισήμως σήμερα στο Ελσίνκι, αλλά η φινλανδική προεδρία, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους υπουργούς να συναντηθούν χθες βράδυ σε ένα δείπνο εργασίας για να εξεταστεί το ζήτημα των διασώσεων μεταναστών στη Μεσόγειο.

Δεν ανακοινώθηκε ο πλήρης κατάλογος των υπουργών που ήταν παρόντες, όμως «έξι ή επτά χώρες» ήταν ήδη έτοιμες να δεσμευθούν να ενταχθούν στην ομάδα των «προθύμων», ενώ άλλες «τρεις ή τέσσερις» παρέμεναν διστακτικές, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή πριν από τη συνάντηση.

Η πρόταση που επρόκειτο να συζητηθεί χθες βράδυ στο Ελσίνκι προβλέπει τη δημιουργία «προσωρινού μηχανισμού αλληλεγγύης, πιο προβλέψιμου και αποτελεσματικού», για να εξασφαλίζεται με ταχύτητα και υπό αξιοπρεπείς συνθήκες η «αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα από ιδιωτικά πλοία στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι», κατά το προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος σκοπός είναι να λειτουργήσει «ως τον Οκτώβριο του 2019», θα εγγυάται την ανακατανομή «το συντομότερο δυνατόν» των αιτούντων άσυλο στις χώρες της «συμμαχίας των προθύμων».

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται «επιτάχυνση των διαπλεύσεων, πιθανόν επειδή η λιβυκή ακτοφυλακή είναι λιγότερο ενεργή», επισήμανε ευρωπαϊκή πηγή, που έκρινε ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία.

Σύμφωνα με αυτή την τελευταία πηγή, μένει να εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις ώστε να πάρει σάρκα και οστά ο «μηχανισμός αλληλεγγύης»: να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός προθύμων χωρών και, σε αντάλλαγμα, να εξασφαλιστεί το πράσινο φως της Ιταλίας και της Μάλτας, δηλαδή η Ρώμη και η Βαλέτα να ανοίξουν τα λιμάνια τους.

Μολονότι σήμερα ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στις ακτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον που καταγραφόταν το 2015, οι εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν σταματήσει. Οι χώρες της Ε.Ε. στην πράξη δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την αποκλιμάκωση της κρίσης για να αναμορφώσουν το σύστημα ασύλου.

Οι βαθιές διαφωνίες τους ως προς το ζήτημα της ανακατανομής κατέστησαν πρακτικά αδύνατη τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, βάσει του οποίου είναι η χώρα άφιξης εκείνη στην οποία επαφίεται η ευθύνη για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.
 
Ιταλία: «Ταφόπλακα» στη συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Λέγκας ;
Ο κυβερνών συνασπισμός των λαϊκιστών στην Ιταλία, την κατάρρευση του οποίου προκάλεσε ο ηγέτης της Λέγκας...
19.08.2019, 19:19
Γκραν Κανάρια: Περιβαλλοντική τραγωδία-Στάχτη έγιναν 60.000 στρέμματα
Το δημοφιλές για τους τουρίστες νησί Γκραν Κανάρια βρίσκεται στο έλεος της τρίτης κατά σειρά πυρκαγιάς σε...
19.08.2019, 18:11
Brexit: Απειλεί η κυβέρνηση Τζόνσον με την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών
Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι θέλει να βάλει τέλος «αμέσως» στην...
19.08.2019, 17:40
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου στην Ουγκάντα
Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν φορτηγό που μετέφερε βενζίνη εξερράγη το βράδυ της Κυριακής...
19.08.2019, 16:52
«Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» στα κατεχόμενα στην Κερύνεια
«Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται, λειτουργεί στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα...
19.08.2019, 14:30
Βρετανία: Μήνυμα Τζόνσον σε Μακρόν και Μέρκελ για Brexit-Αντίδραση Κόρμπιν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μεταφέρει το μήνυμά του για το Brexit στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ...
19.08.2019, 14:17
Αφγανιστάν: Δεκάδες τραυματίες από εκρήξεις στο Τζαλαλαμπάντ
Τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σήμερα στο Αφγανιστάν σε σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν σε...
19.08.2019, 13:59
Γκραν Κανάρια: Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα- Στους 8.000 οι εκτοπισμένοι
«Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου», δήλωσε στο Ρόιτερ εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Είναι...
19.08.2019, 13:48
Γαλλία: Ξεκίνησε και πάλι η επισκευή της Παναγίας των Παρισίων (live)
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, αποτελεί ένα από τα πλέον...
19.08.2019, 13:26
Open Arms: Η ισπανική κυβέρνηση διαψεύδει την σύναψη συμφωνίας με Ιταλία
Το ισπανικό πλοίο διάσωσης Open Arms ανέφερε νωρίτερα σε μια ανακοίνωση πως οι δύο χώρες φαίνεται πως έχουν...
19.08.2019, 13:22

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »