Νέα Ζηλανδία: Σάλος από τα σχέδια αλυσίδας για οπλοπωλείο στο Κράιστσερτς

Σάλο προκαλεί στη Νέα Ζηλανδία η απόφαση της αλυσίδας λιανικής Gun City να ανοίξει μεγάλο οπλοπωλείο στο Κράιστσερτς την πόλη όπου έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι από όπλα που πούλησε υποκατάστημά της στο δράστη Μπρέντον Τάραντ. 

Σύμφωνα με το Radio New Zealand, κάτοικοι της περιοχής όπου η αλυσίδα σκοπεύει να ανοίξει το νέο της υποκατάστημα, εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων, που θα διαθέτει αποθήκες, γραφεία και χώρο στάθμευσης, αναστατώθηκαν. Το οπλοπωλείο αναμένεται να εγκαινιαστεί και να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον Αύγουστο.

«Δεν νομίζω πως θα νιώσουν άνετα πολλοί με τη λειτουργία του καταστήματος αυτού δίπλα στα σπίτια τους» σχολίασε ένας κάτοικος, ο Χάρι Σινγκ, στο RNZ.

Η διεύθυνση της αλυσίδας Gun City δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο για τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιό της.

Η τοποθεσία όπου σκοπεύει να ανοίξει το νέο της υποκατάστημα απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τον στίβο όπου οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας άρχισαν το Σάββατο την προσπάθειά τους να αγοράσουν πίσω όπλα από νόμιμους κατόχους τους, κάπου τέσσερις μήνες μετά τη χειρότερη σφαγή στην ιστορία της χώρας εν καιρώ ειρήνης.

Ο Τάραντ, ο αυστραλός ακροδεξιός που κατηγορείται για το μακελειό στα τεμένη, είχε αγοράσει τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από την αλυσίδα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2017 και του Μαρτίου του 2018, όπως παραδέχθηκε ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης της Gun City, τον Μάρτιο. Ο Τάραντ, που θα δικαστεί τον Μάιο, δηλώνει αθώος στις 92 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, μία από τις οποίες είναι η πρώτη στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας που αφορά τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο Τιπλ διαβεβαίωσε το RNZ πως λυπάται που κάτοικοι έχουν θορυβηθεί και ότι η αλυσίδα του θα ήταν «διατεθειμένη και ευτυχής να τους ενημερώσει για τα καλά των όπλων».

Η μεταρρύθμιση του νόμου για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία τον Απρίλιο απαγορεύει την εμπορική διάθεση και τη χρήση των περισσότερων ημιαυτόματων τουφεκιών, των αξεσουάρ για τη μετατροπή όπλων σε ημιαυτόματα ή αυτόματα, των γεμιστήρων πάνω από μια ορισμένη χωρητικότητα και των ορισμένων ειδών καραμπινών.

Ακόμη, η κυβέρνηση κατένειμε 208 εκατομμύρια νεοζηλανδικά δολάρια (σχεδόν 124 εκατ. ευρώ) για να καταβάλλονται ποσά σε κατόχους όπλων που αποφασίζουν να τα παραδώσουν στις αρχές. Η αστυνομία αγόρασε 224 πυροβόλα όπλα το Σάββατο από τους νόμιμους κατόχους της• άλλες 22 παρόμοιες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένο να γίνουν εντός της εβδομάδας.

Με πληθυσμό ο οποίος προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια κατοίκους και 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα όπλα, η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται 17η στον κόσμο ως προς τον αριθμό κατόχων τέτοιων όπλων, σύμφωνα με την έρευνα Small Arms Survey.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ