Καταγραφή των καταυλισμών Ρομά για κατεδάφισή τους ζήτησε ο Σαλβίνι

Εντολή στις δημοτικές Αρχές τις Ιταλίας να καταγράψουν τους καταυλισμούς τσιγγάνων ώστε να δρομολογηθεί η κατεδάφισή τους έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA.

Σε εγκύκλιό του ο κ. Σαλβίνι υποστηρίζει πως οι καταυλισμοί κοινοτήτων Ρομά, Σίντι και άλλων νομάδων είναι συχνά εστίες «ανομίας και βρωμιάς», με συνέπεια να συνιστούν απειλή για την δημόσια τάξη και υγεία.

Ζητά από τις τοπικές υπηρεσίες να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε οικισμό, ώστε να διαπιστωθεί ο αριθμός των παιδιών που διαμένουν εκεί και εάν υπάρχει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση ή αποχέτευση.

Η εντολή έρχεται στον απόηχο πολύκροτου ρεπορτάζ του ιστότοπου BuzzFeed σύμφωνα με το οποίο στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών είχε κρυφές επαφές με Ρώσους ώστε να εξασφαλίσει υπόγεια χρηματοδότηση για το κόμμα του κ. Σαλβίνι, την ακροδεξιά Λέγκα, λίγο πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έχει ζητήσει την διερεύνηση του δημοσιεύματος, το οποίο ήδη εξετάζεται από εισαγγελείς. Η Λέγκα έχει διαψεύσει το δημοσίευμα.

Η στροφή στους Ρομά κατά πάσα πιθανότητα θα συσπειρώσει εκ νέου την πολιτική βάση του κ. Σαλβίνι. Η Λέγκα παραμένει το μακράν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, έχοντας υπερδιπλασιάσει το 18% που έλαβε στις περσινές εθνικές εκλογές.

Πέρυσι το καλοκαίρι ο κ. Σαλβίνι επιδίωξε ανεπιτυχώς απογραφή των Ρομά που κατοικούν στην Ιταλία. Η προγραμματική συμφωνία της Λέγκας με το συγκυβερνών κόμμα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, προβλέπει διάλυση των καταυλισμών Ρομά. Ωστόσο, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο έχει αποφύγει να στηρίξει τον εταίρο του σε τέτοια θέματα.
Πηγή: skai.gr