Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός που είχε εμπλακεί στο αστακός-γκέιτ

Την παραίτησή του υπέβαλε στην Γαλλία ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί, στον απόηχο δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να απολαμβάνει πολυτελή ζωή με χρήματα των φορολογούμενων. Η παραίτηση έγινε δεκτή από το Ελιζέ.

Ο κ. ντε Ρουζί αρχικά είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει την θέση τους, όμως σήμερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι η «κινητοποίηση που απαιτείται» ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του σημαίνει πως δεν έχει την δυνατότητα να επιτελέσει επαρκώς την πολιτική αποστολή του.

Τόνισε πως η αφοσίωσή του στην οικολογία δεν το επιτρέπει να αποδεχτεί ότι οι περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης αποδυναμώνεται λόγω προσωπικών υποθέσεων.

Η παραίτηση ντε Ρουζί έρχεται υπό την σκιά δημοσιευμάτων του ερευνητικού ιστότοπο Mediapart σύμφωνα με τα οποία όταν υπηρετούσε ως πρόεδρος της κάτω Βουλής χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για πολυτελή δείπνα που περιελάμβαναν κρασιά αξίας 550 ευρώ ανά μπουκάλι και αστακό.

Το Mediapart υποστήριξε επίσης ότι ο μετέπειτα υπουργός, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά το εγκατέλειψε υπέρ του κ. Μακρόν το 2017, δαπάνησε 63.000 ευρώ για την αναπαλαίωση της επίσημης κατοικίας του. Τα έξοδα φέρεται να περιείχαν χρέωση 15.000 ευρώ για την κατασκευή αίθουσας γκαρνταρόμπας.

Τα δημοσιεύματα ήλθαν την στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν επιχειρεί να διαψεύσει την εικόνα ότι είναι ένας απόμακρος πρόεδρος που αδιαφορεί για τα προβλήματα των φτωχών, προφίλ που ήλθε στο προσκήνιο κατά την έκρηξη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Ο κ. ντε Ρουζί έχει αρνηθεί τις καταγγελίες του Mediapart, υποστηρίζοντας πως έγινε στόχος γενικοτήτων και κουτσομπολιού. Έγραψε πως έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Πρόκειται για τον δεύτερο υπουργό Περιβάλλοντος που χάνει η κυβέρνηση Μακρόν σε διάστημα ενός έτους. Ο προηγούμενος είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά, εκφράζοντας την ενόχλησή του με την αργή πρόοδο στην οικολογική ατζέντα του Παρισιού.
Πηγή: skai.gr