Νετανιάχου σε ΕΕ: Θα ξυπνήσετε όταν οι ιρανικοί πύραυλοι πέσουν στην Ευρώπη

Πυρά κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, καθώς η ΕΕ έχει υιοθετήσει μετριοπαθή στάση έναντι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. "Η ΕΕ μπορεί να μην ξυπνήσει έως ότου οι ιρανικοί πυρηνικοί πύραυλοι πέσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Ο κ. Νετανιάχου παρομοίασε την προσέγγιση της Ευρώπης στις πρόσφατες παραβιάσεις της Τεχεράνης στη συμφωνία του 2015 που περιορίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την πολιτική κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφεραν ότι οι παραβιάσεις δεν ήταν σημαντικές.

Το Ιράν δηλώνει ότι οι παραβιάσεις  του ορίου εμπλουτισμένου ουρανίου συνιστούν απάντηση στις επανειλημμένες κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά επιμένει ότι δεν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη απειλεί ότι θα επιστρέψει στην κατάσταση πριν από την πυρηνική συμφωνία όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν οι ΕΕ δεν πάρει μέτρα για να εξομαλύνει τις οικονομικές συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων που προκάλεσαν την κατάρρευση των εξαγωγών πετρελαίου και ύφεση στην ιρανική οικονομία. 

Η ΕΕ έχει θεσπίσει μηχανισμό για τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου με το Ιράν χωρίς άμεσες οικονομικές συναλλαγές. Ωστόσο, η Τεχεράνη δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Πηγή: skai.gr