Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει δραστικά τους κανόνες ασύλου σε βάρος χιλιάδων

Αναθεώρηση των κανόνων χορήγησης ασύλου που θα περιορίσει δραστικά την δυνατότητα προσφύγων από την Λατινική Αμερική να ζητούν προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ.

Οι αλλαγές προβλέπουν ότι αλλοδαποί που έχουν διασχίσει τρίτες χώρες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ δεν θα δικαιούνται να λάβουν άσυλο εάν δεν αιτήθηκαν διεθνή προστασία σε τουλάχιστον μία από τις εν λόγω ενδιάμεσες χώρες.

Στην πράξη, το μέτρο θα καταστήσει αδύνατη την παροχή ασύλου σε χιλιάδες ανθρώπους από την Κεντρική και Νότια Αμερική οι οποίοι πρέπει να διασχίσουν τουλάχιστον το Μεξικό ώστε να φτάσουν στα αμερικανικά σύνορα, επιτρέποντας ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο νέος κανόνας θα τεθεί σε ισχύ αύριο Τρίτη, όμως αναμένεται να προσβληθεί άμεσα στα δικαστήρια από υπέρμαχους των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.

«Η σημερινή δράση θα μειώσει τα τεράστια βάρη στο εγχώριο σύστημά μας που προκαλείται από αιτούντες άσυλο οι οποίοι δεν επιζητούν άμεση προστασία στην πρώτη διαθέσιμη χώρα, από οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν λόγο να φοβούνται διώξεις και από διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, σωματέμπορους και διακινητές», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.

Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται πρόσωπα που μπορούν να αποδείξουν ότι ζήτησαν άσυλο σε έναν ή περισσότερους από τους ενδιάμεσους σταθμούς τους αλλά το αίτημά τους έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Θα εξαιρούνται επίσης όσοι διέσχισαν χώρες που δεν έχουν υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις για προστασία από βασανιστήρια – και συνεπώς δεν είχαν πραγματικά την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο – ή όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι είναι θύματα ακραίας σωματεμπορίας.
Πηγή: skai.gr