Μετρημένες δηλώσεις για κυρώσεις στην Τουρκία πριν την συνεδρίαση των ΥΠΕΞ

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητές της ανοιχτά της Κύπρου εξετάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο από δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνεδρίασης δεν φάνηκε βέβαιο ότι θα ληφθεί σήμερα απόφαση, η οποία άλλωστε απαιτεί ομοφωνία.

Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε πως η Τουρκία δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα.

Προσέθεσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα δοθεί συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όταν οι αρχηγοί των κρατών-μελών ζήτησαν να εκπονηθούν προτάσεις για πιθανές κυρώσεις. Δεν διευκρίνισε εάν αναμένεται να ληφθεί απόφαση σήμερα εάν θα χρειαστεί παραπομπή του ζητήματος σε μελλοντικό Συμβούλιο ή Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως λίγο νωρίτερα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη των Βρυξελλών, δεδομένου ότι σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκδήλωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Μίκαελ Ροτ είπε ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι «απαράδεκτες για όλους μας», όμως απέφυγε να μιλήσει ρητά για επιβολή ποινών.

«Έχουμε βρει μία ισορροπημένη γλώσσα που αφήνει ανοιχτές όλες τις επιλογές μας, περιλαμβανόμενης της οδού των κυρώσεων», είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη δεν θα κληθεί να διαχειριστεί μία ακόμα κρίση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ σημείωσε προσερχόμενος πως οι εταίροι στέκονται στο πλευρό της Κύπρου, όμως όταν ρωτήθηκε για την επιβολή ποινών στην ’γκυρα σχολίασε πως «δεν πρέπει να κινούμαστε υπερβολικά μπροστά».

Ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο απέφυγε από την πλευρά του να αναφερθεί σε κυρώσεις. Δήλωσε πως όλοι ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί, όμως διευκρίνισε πως η διπλωματία «πρέπει να είναι η λύση σε αυτή την κρίση».

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες οι ομάδες εργασίας που προετοιμάζουν τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είχαν καταλήξει σε κοινό κείμενο αναφορικά με την Τουρκία, που περιελάμβανε κυρώσεις. Ωστόσο, ήδη από τον Ιούνιο ορισμένες χώρες ήταν επιφυλακτικές.

Μεταξύ άλλων είχαν συμφωνηθεί η αναστολή χορήγησης προενταξιακών κονδυλίων και η διακοπή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Αθήνα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διατεθειμένη να επιδείξει στάση υπομονής στην διαδικασία εξέτασης κυρώσεων, καθώς το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί καλό αποτέλεσμα που θα στηρίζεται από το σύνολο των εταίρων.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είναι η τελευταία πριν το διάλειμμα για το καλοκαίρι και ούτως ή άλλως έχει ογκωδέστατη ατζέντα: Τις εξελίξεις όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, το Ιράκ, την μεταναστευτική πολιτική και την κατάσταση σε Βενεζουέλα και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στο Συμβούλιο συμμετέχει για πρώτη φορά από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Πηγή: skai.gr