Ύστατη προσπάθεια από φον ντερ Λάιεν μία μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία

Την ύστατη προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει τις τουλάχιστον 374 ψήφους που απαιτούνται ώστε να εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταβάλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ απομένουν περίπου 24 ώρες έως την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» η γερμανίδα υπουργός ’μυνας αφιέρωσε το Σαββατοκύριακο στην εκπόνηση του προγράμματός της, ώστε να ικανοποιήσει αιτήματα ευρωβουλευτών σε ζητήματα όπως η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η τήρηση του κράτους δικαίου και η κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων.

Η κ. φον ντερ Λάιεν έχει ήδη εξασφαλίσει την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει, το οποίο διαθέτει 182 έδρες στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, θα χρειαστεί την ψήφο μέρους των 154 ευρωβουλευτών που αριθμούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και των 108 που εξέλεξαν οι Φιλελεύθεροι.

Οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξουν την Γερμανίδα, λόγω διαφωνιών με την ατζέντα της αλλά και ως διαμαρτυρία για το γεγονός ότι προκρίθηκε ως υποψήφια από τους ηγέτες δίχως να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να κριθεί οριακά. Εάν το Στρασβούργο απορρίψει την υποψηφιότητα αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με θεσμική κρίση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλος υποψήφιος που θα χαίρει της αποδοχής των ηγετών των χωρών-μελών, την στιγμή μάλιστα που έχουν \συμφωνηθεί τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα υπόλοιπα κορυφαία αξιώματα (πχ η Κριστίν Λαγκάρντ την ΕΚΤ).

Ειδικά οι Σοσιαλιστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση του κράτους δικαίου, δεδομένου ότι η απερχόμενη Κομισιόν συγκρούστηκε σκληρά με ανατολικοευρωπαϊκά κράτη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία με την κατηγορία ότι υποβάθμιζαν την δικαστική ανεξαρτησία.

Αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες της Κομισιόν ήταν ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, που ήταν υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Επιτροπής αλλά μπλοκαρίστηκε ακριβώς λόγω της επίμονης αντίστασης των ανατολικών μελών.

Γιώργος Φελίδης

Πηγή: skai.gr