Επεισόδια και δεκάδες προσαγωγές στο Παρίσι ανήμερα της 14ης Ιουλίου

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι κοντά στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού, κατά την διάρκεια των πορειών που συνέπεσαν με την Ημέρα της Βασίλης, εθνική εορτή της Γαλλίας.

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική λεωφόρο της γαλλικής πρωτεύουσας, λίγο μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης.

Η Αστυνομία διέταξε εκκένωση της περιοχής και ανακοίνωσε πως έχει θέσει υπό τον έλεγχό της την κεντρική ζώνη των Ηλύσιων Πεδίων.

Τουλάχιστον 175 άτομα
έχουν προσαχθεί από το πρωί έως τις 18:20 ώρα Ελλάδος, ανάμεσά τους δύο επιφανή μέλη των «κίτρινων γιλέκων». Οι περισσότερες προσαγωγές έγιναν για παράνομη διαδήλωση, κατοχή απαγορευμένων υλικών, καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας και βία εναντίον αστυνομικών.


Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης ομάδες διαδηλωτών έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο κεντρικό τμήμα της λεωφόρου και χρησιμοποιούν μπάρες που είχαν τοποθετηθεί για την παρέλαση ώστε να στήσουν οδοφράγματα.

Η Αστυνομία ανέφερε πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την συστηματική διάλυση των συγκεντρωμένων.

Στους σημερινούς εορτασμούς ήταν παρόντες αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, προσκεκλημένοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανάμεσά τους η γερμανίδα καγκελάριος ’νγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: skai.gr