Ο Τσαβούσογλου θέτει ως όρο την αποδοχή της πρότασης Ακιντζί από την Κύπρο

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κύπρου εάν οι ελληνοκύπριοι δεν δεχτούν την πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της ’γκυρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε άρθρο του σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως έως ότου η Λευκωσία αποδεχτεί το σχέδιο Ακιντζί τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα θα συνεχίσουν το έργο τους σε οικόπεδα που έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος, «με αποφασιστικότητα και δίχως αλλαγή».

Ο κ. Τσαβούσογλου φαίνεται ωστόσο να εξαιρεί από την πρόταση Ακιντζί το γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο εκτελεί γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, σε περιοχή που η Τουρκία διεκδικεί ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της και δεν σχετίζεται με το ψευδοκράτος. Το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», δρα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ’γκυρα «προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», προσθέτοντας πως συνιστά λάθος να συνδέεται αυτό το ζήτημα με την Κύπρο.

Απορρίπτει μάλιστα τις καταγγελίες της Λευκωσίας πως η γεώτρηση του «Φατίχ» λαμβάνει χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ, γράφοντας ότι δεν υπάρχει σχετική συμφωνία οριοθέτησης.

Κοινοτική πηγή που μίλησε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε νωρίτερα πως η γεώτρηση του Φατίχ αποδείχτηκε «επιτυχής». Δεν είναι σαφές τι κοίτασμα υπάρχει στην περιοχή είναι εάν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο.

Η πρόταση Ακντζί εν τω μεταξύ βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις. Στα τέλη του Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ.

Ο κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει αύριο στις Βρυξέλλες τους ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι υπουργοί ενδέχεται να κυρώσουν ποινές στην Τουρκία που έχουν ήδη συζητηθεί σε προπαρασκευαστικές ομάδες εργασίας, δίχως να απαιτηθεί Σύνοδος Κορυφής.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα λάβει μέρος για πρώτη φορά και ο νέος υπουργός της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.
Πηγή: skai.gr