ΗΠΑ: Η Πελόσι πιέζει τον Τραμπ για τον κρατικό προϋπολογισμό

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι δήλωσε χθες ότι επιδιώκει να οριστικοποιήσει μια συμφωνία για να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους και να αποφευχθούν τα προβλήματα με τον κρατικό προϋπολογισμό πριν από τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Washington Post.

Η Πελόσι έκανε το σχόλιο αυτό σε δημοσιογράφους μετά την προειδοποίηση του υπουργού Στίβεν Μνούτσιν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα για την κάλυψη των υποχρεώσεών της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πόουστ.

Η δήλωση της Πελόσι το απόγευμα της Πέμπτης ήταν η πρώτη ένδειξη από την πλευρά της ότι θέλει το Κογκρέσο να κινηθεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται ότι το ζήτημα θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό και το όριο του χρέους νωρίτερα χθες, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απάντησε «θα το δούμε σχετικά με τη χρονική στιγμή (...) συζητάμε».

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ενόψει της έναρξης του οικονομικού έτους στις ΗΠΑ, την 1η Οκτωβρίου, θα επαναληφθεί το λεγόμενο shutdown υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, με βαθιές περικοπές στις δαπάνες για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να αποφύγουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Αμφότερα τα κόμματα τονίζουν ότι δεν έχουν πρόθεση να επιτρέψουν η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών εντός του έτους.