Λιβύη: Τρεις νεκροί στη Βεγγάζη από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 15 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ένα κοιμητήριο της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός πρώην αξιωματικού του στρατού.

Σύμφωνα με ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης, η επίθεση αυτή, η πρώτη εδώ και έναν χρόνο στο προπύργιο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, είχε ως στόχο στρατιωτικούς και αξιωματούχους που παρίσταντο στην κηδεία του στρατηγού Χαλίφα αλ Μεσμάρι. Ο Μεσμάρι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των ειδικών δυνάμεων την εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Το Ιατρικό Κέντρο της Βεγγάζης ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι τρεις και οι τραυματίες 15, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για στρατιωτικούς ή πολίτες.

Το νοσοκομείο Αλ Τζάλα ανέφερε επίσης ότι μεταφέρθηκαν εκεί κάποιοι τραυματίες, αλλά δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό τους.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Η Βεγγάζη υπήρξε το λίκνο της λιβυκής εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Καντάφι. Στην πόλη αυτή σημειώνονταν τα προηγούμενα χρόνια ταραχές και επιθέσεις, ιδίως εναντίον διπλωματικών αποστολών και δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας. Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, στοίχισε τη ζωή στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρίστοφερ Στίβενς και σε άλλους τρεις Αμερικανούς.

Η τελευταία επίθεση στην πόλη σημειώθηκε τον Μάιο του 2018 και σε αυτήν σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι.

Ο στρατάρχης Χάφταρ εξαπέλυσε το 2014 μια επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων που είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη και κατάφερε να τις εκδιώξει τρία χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, μετά από μάχες πολλών εβδομάδων, κατέλαβε και την Ντέρνα, τη μοναδική πόλη της ανατολικής Λιβύης που δεν είχε στον έλεγχό του μέχρι τότε. Στις αρχές του 2019 έστειλε τις δυνάμεις του στον νότο για "να τον εκκαθαρίσουν από τις τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις" και στις αρχές Απριλίου στράφηκε εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Από τις μάχες στα περίχωρα της πρωτεύουσας έχουν σκοτωθεί 1.048 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 106 ήταν άμαχοι, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.558, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.