Σε συναγερμό τα βρετανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ

Η Βρετανία δεν σκοπεύει να συνοδεύει κάθε εμπορικό πλοίο με σημαία Βρετανίας όταν διασχίζει τα Στενά του Ορμούζ, ανέφερε σήμερα μια πηγή ασφαλείας, έπειτα από το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στο θαλάσσιο αυτό πέρασμα.

Αργά χθες, τρία ιρανικά σκάφη πλησίασαν βρετανικό τάνκερ της BP που έπλεε μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Κόλπο και απαίτησαν να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Τα ιρανικά σκάφη αποσύρθηκαν όταν επενέβη φρεγάτα του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με ξένα πλοία.

Η βρετανική πηγή πρόσθεσε ότι η Βρετανία αύξησε σήμερα το επίπεδο ναυτικής ασφάλειας στο επίπεδο 3, το ανώτατο επίπεδο, για τα πλοία με βρετανική σημαία που πλέουν σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

«Το επίπεδο 3 για την ναυτική ασφάλεια αντιστοιχεί στο επίπεδο ‘κρίσιμο’ και ότι υπάρχει ένας πολύ αυξημένος κίνδυνος», τόνισε η βρετανική πηγή.

«Αυξήσαμε το επίπεδο ασφάλειας σε 3 για τα ιρανικά χωρικά ύδατα από την έναρξη αυτής της εβδομάδας», πρόσθεσε.

«Θα είμαστε αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των ναυτιλιακών συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου στον Κόλπο, αλλά δεν έχουμε κανένα απολύτως ενδιαφέρον να κλιμακώσουμε την κατάσταση με το Ιράν», συμπλήρωσε η πηγή.

Το Sky News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας επιβεβαίωσε την αύξηση του επιπέδου ναυτικής ασφάλειας από τις βρετανικές αρχές.