Κλείσιμο

Μήνυμα Τουσκ κατά της Τουρκίας μετά την κλιμάκωση με το Γιαβούζ

Η «συνεχιζόμενη κλιμάκωση» της παραβατικότητας της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου θα οδηγήσει «αναπόφευκτα» σε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τουσκ σημειώνει πως η ΕΕ θα δράσει «σε πλήρη αλληλεγγύη» και με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σχόλιο που παραπέμπει σε πιθανές κυρώσεις, δεδομένου ότι στα τέλη Ιουνίου οι ηγέτες των κρατών-μελών ζήτησαν την κατάρτιση προτάσεων για επιβολή μέτρων σε βάρος της ’γκυρας.



Την Δευτέρα η ’γκυρα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει γεωτρήσεις ανοιχτά της κατεχόμενης Χερσονήσου της Καρπασίας με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που έχει καταπλεύσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Δημοκρατία το «Γιαβούζ» βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από τα παράλια ώστε οι εργασίες του παραβιάζουν όχι μόνον την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και τα χωρικά ύδατα της μεγαλονήσου. Η απάντηση της ’γκυρας είναι πως έχει λάβει άδεια για γεωτρήσεις από το ψευδοκράτος.

Για την ώρα πάντως οι εταίροι δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα σε κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι υφιστάμενες προτάσεις συζητήθηκαν σήμερα από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε επίπεδο ομάδων εργασίας, ώστε να καταρτιστεί κοινά αποδεκτό προσχέδιο δράσεων.

Πρώτος «ορίζοντας» για την λήψη τυχόν αποφάσεων είναι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συνεδριάσει την Δευτέρα, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι θα είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, δίχως να απαιτηθεί Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg στις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος περιλαμβάνονται οικονομικά μέτρα, όπως η περικοπή προενταξιακής βοήθειας και δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πηγή: skai.gr