Ασυμφωνία στην πρώτη συζήτηση για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία

Χωρίς ομόφωνη συμφωνία για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, ως ποινή για την παραβατικότητά της ανοιχτά της Κύπρου, ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος γύρος συζητήσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε επίπεδο ομάδων εργασίας, ώστε να καταρτιστεί κοινά αποδεκτό προσχέδιο δράσεων.

Πρώτος «ορίζοντας» για την λήψη τυχόν αποφάσεων είναι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συνεδριάσει την Δευτέρα, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι θα είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, δίχως να απαιτηθεί Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg στις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος περιλαμβάνονται οικονομικά μέτρα, όπως η περικοπή προενταξιακής βοήθειας και δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η επιβολή οικονομικών μέτρων απαιτεί πάντως έκδοση δεσμευτικού κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Αθήνα εκτιμά πως είναι εφικτή η ομόφωνη λήψη  αποφάσεων στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας. Ωστόσο δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς προέχει το τελικό αποτέλεσμα και η υιοθέτηση ποινών που θα στηρίζονται πλήρως από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική πλευρά είναι υπέρμαχος στοχευμένων μέτρων, αν και επιμένει να μην επηρεαστεί η συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η ’γκυρα επιδείνωσε την θέση της προχθές, ανακοινώνοντας πως αρχίζει δεύτερη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που βρίσκεται ανοιχτά της κατεχόμενης Χερσονήσου της Καρπασίας.

Για «απαράδεκτη κλιμάκωση» που προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» έκανε λόγο η υπεύθυνη κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Πηγή: skai.gr