Βραζιλία:Μυστικό νεκροταφείο με πτώματα θυμάτων παραστρατιωτικής οργάνωσης

Η αστυνομία στο Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι εντόπισε μυστικό, παράνομο «νεκροταφείο», όπου παρααστυνομικό κύκλωμα το οποίο κατηγορείται για δολοφονίες, βασανισμούς και εξαφανίσεις είχε θάψει τουλάχιστον δώδεκα πτώματα θυμάτων του.

Το «μυστικό νεκροταφείο» βρέθηκε στο Ιταμποραΐ, προάστιο του μητροπολιτικού δήμου του Ρίο, στο πλαίσιο της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης εναντίον μιας ομάδας γνωστής με το όνομα «Κουρισίκα».

«Βρήκαμε δώδεκα πτώματα, ορισμένα σε αποσύνθεση, καθώς και οστά», ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

43 ύποπτοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον της παρααστυνομικής αυτής ομάδας, μέλη της οποίας είναι δικηγόροι και άνδρες μιας στρατιωτικού τύπου μονάδας της αστυνομίας.

«Η εγκληματική οργάνωση “Κουρισίκα”, την οποία διοικούσε ο Ορλάντου Ολιβέρα τζι Αραούζου, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, ευθύνεται για πολλές υποθέσεις ανθρωποκτονιών, βασανισμών, εκβιάσεων και εξαφανίσεων», ανέφερε η αστυνομία.

Ανάγκαζε τα θύματά της να πληρώνουν «φόρο ασφαλείας» και έλεγχε παράνομα υπηρεσίες όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η πρόσβαση στις υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης ή στο Διαδίκτυο. Η παραστρατιωτική οργάνωση αυτή εξασφάλιζε με εκβιάσεις στη ζώνη όπου δρούσε ως και 130.000 αμερικανικά δολάρια κάθε μήνα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η αστυνομία στο Ρίο εκτιμά ότι η ομάδα αυτή ευθύνεται για τουλάχιστον 50 φόνους στο προάστιο Ιταμποραΐ από τον Ιανουάριο του 2018. «Πολλά από τα θύματα εξαφανίστηκαν», σημείωσε.

Πολλές φτωχές συνοικίες στο Ρίο ελέγχονται από παραστρατιωτικές ομάδες, που συχνά σχηματίζουν συνταξιοδοτημένοι ή ακόμη κι εν ενεργεία αστυνομικοί, που δρουν όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

Οι ομάδες αυτές ρυθμίζουν την προσφορά αγαθών πρώτης ανάγκης σε εκατομμύρια κατοίκους και συγκρούονται με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά για τον έλεγχο στις φαβέλες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε την Πέμπτη ότι το κύκλωμα διέθετε μονοπώλιο στη διανομή του αερίου για μαγείρεμα στο προάστιο Ιταμποραΐ, ενώ εκβίαζε ακόμα εταιρείες που μετέφεραν εργάτες σ' ένα μισοτελειωμένο διυλιστήριο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, της Petrobras. Πρόσθεσε ότι έχουν ταυτοποιηθεί «τουλάχιστον 77 μέλη αυτής της οργάνωσης», ανάμεσά τους «δικηγόροι και αστυνομικοί».

Μέλη της «Κουρισίκα» πιστεύεται ότι ενέχονται σε μια επίθεση σε μπαρ στο Ιταμποραΐ τον Ιανουάριο, όταν σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, προεκλογικά δεν είχε διστάσει να εξάρει τις παραστρατιωτικές ομάδες, που χαρακτήριζε προτιμότερες από τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες δρουν στα αστικά κέντρα της χώρας του. Αλλά για πολλούς αναλυτές, οι διαφορές ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες και στις συμμορίες είναι πολύ δυσδιάκριτες.

Στο Ιταμποραΐ, προάστιο στο οποίο ζουν περίπου 240.000 άνθρωποι, βορειοανατολικά του κέντρου της μεγαλούπολης, βρίσκεται εξάλλου το διυλιστήριο Comperj της Πετρομπράς, η κατασκευή του οποίου επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια, αφού μετατράπηκε σε αντικείμενο μιας από τις πολλές έρευνες για διαφθορά στη Βραζιλία.

Πηγή: AMΠΕ