Βουλευτές των Συντηρητικών σχεδιάζουν αποτροπή του ‘no deal’ στο Brexit

Τρεις συναντήσεις μέσα στον τελευταίο μήνα φέρονται να είχαν περίπου 30 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία με σκοπό να καταστρώσουν σχέδιο αποτροπής του Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέρει ρεπορτάζ του Sky News.

Ως ηγετική φυσιογνωμία αυτής της ομάδας κατονομάζεται ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος φέρεται να έχει φιλοξενήσει συναντήσεις στο κοινοβουλευτικό του γραφείο.

Ενεργό ρόλο έχουν αναλάβει ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ.

Σκοπός των βουλευτών πιστεύεται ότι είναι να επιχειρήσουν να πάρουν για μία ημέρα τον Οκτώβριο τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, ώστε να υποβάλουν προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα απαγορεύει το ‘nodeal’ στο Brexit.

Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στην πόλη Ντάρλινγκτον το πρωί της Παρασκευής ο κ. Τζόνσον είπε μάλιστα ότι πρέπει να επαναρχίσουν εντατικά οι προετοιμασίες για ένα no deal, οι οποίες υποχώρησαν μετά από τις αναβολές στο Brexit.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι μία έξοδος χωρίς συμφωνία «θα είναι κακή για το Ηνωμένο Βασίλειο, κακή για τη βρετανική οικονομία, κακή για το βρετανικό λαό».

’φησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να στηρίξει πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά μιας Συντηρητικής κυβέρνησης υπό τον κ. Τζόνσον ή τον κ. Χαντ εφόσον επιλέξουν ως πολιτική το no deal.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο