Κλείσιμο

Sun: Αποκλειόταν από απόρρητες ενημερώσεις ως ΥΠΕΞ ο Μπόρις Τζόνσον

Ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας της Βρετανίας απέκρυψαν απόρρητες πληροφορίες από τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διετία που ήταν υπουργός Εξωτερικών, αποκαλύπτει η εφημερίδα Sun.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ήταν «αγχωμένοι» με το πόσο ασφαλείς θα ήταν οι πληροφορίες με έναν υπουργό που θεωρείτο απρόβλεπτος και σε κάποιες περιπτώσεις επιπόλαιος.

Μάλιστα αναφέρεται ότι είχαν υπάρξει τουλάχιστον δύο περιστατικά κατά τα οποία ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορήθηκε για αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών ασφαλείας κατά λάθος. Η μία εξ αυτών αφορούσε λεπτομέρειες της έρευνας για τη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι το 2013 στο νότιο Λονδίνο.

Η εντολή να μην έχει πλήρη ενημέρωση επί ευαίσθητων πληροφοριών φέρεται να δόθηκε απευθείας από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Πηγή δηλώνει στην εφημερίδα ότι η πρωθυπουργός δε θεωρούσε ότι μπορούσε να εμπιστευθεί τον Μπόρις Τζόνσον διότι είχε «λυτή γλώσσα».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, όταν υπήρχαν συνεδριάσεις επί θεμάτων ασφαλείας με συμμετοχή του τότε υπουργού Εξωτερικών, η κ. Μέι είχε «προ-συναντήσεις» με τους αξιωματούχους ασφαλείας ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση επί θεμάτων που δεν ετίθεντο εν γνώσει του κ. Τζόνσον.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν παρουσιάζονταν στον κ. Τζόνσον φάκελοι με ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας, γινόταν προσπάθεια οι λεπτομέρειες να είναι ασαφείς.

Η Sun σχολιάζει ότι η αποκάλυψη δημιουργεί ερωτηματικά για τη σχέση που θα έχει ο Μπόρις Τζόνσον ως επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ενώ προξενεί και αμηχανία στον ίδιο καθώς ως υπουργός Εξωτερικών υποτίθεται ότι έχει υπό τον έλεγχό του τις υπηρεσίες MI6 και GCHQ.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία απέρριψε ως ανακριβές το δημοσίευμα, το οποίο έχει αποφύγει να σχολιάσει η κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο