Κλείσιμο

Στροφή της αμερικανικής πολιτικής

Στις 11 Ιανουαρίου, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις εξηγούσε γιατί όλοι όσοι θέλουν συνομιλίες με τη Συρία και το Ιράν λένε σαχλαμάρες. "Αυτό δεν είναι διπλωματία", είπε, "αλλά εκβιασμός". 

H Ράις ανακοίνωσε ότι οι Ιρακινοί ξεκινούν μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της. Σε ποιους απευθύνεται αυτή η πρωτοβουλία; Μα στο Ιράν και τη Συρία.

"Η κυβέρνηση του Ιράκ προετοιμάζει μια διευρυμένη συνάντηση με τους γείτονές της", δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. "Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι οι άμεσοι γείτονες της χώρας".

Σπάνια η κυβέρνηση Μπους έχει κάνει μια τόσο θεαματική στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Όταν η Ομάδα Μελέτης για το Ιράκ πρότεινε τον περασμένο Δεκέμβριο συνομιλίες με το Ιράν και τη Συρία, η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα. Αλλά η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υιοθέτησε πλήρως. "Δεν ξέρω αν οι χώρες αυτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση", είπε. "Αλλά εμείς θα είμαστε οπωσδήποτε εκεί".

Για μια κυβέρνηση Μπους που έχει συχνά κατηγορηθεί για αλαζονεία και αδιαλλαξία στο θέμα του Ιράκ, γράφει στο  φύλλο της η Ουάσινγκτον Ποστ, η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις σπάνιες ημέρες μεταμέλειας.

Δεν ήταν μόνο η ανακοίνωση της Ράις. Η ημέρα άρχισε με τον Μάικ ΜακΚόνελ, τον νέο διευθυντή εθνικής αντικατασκοπείας, να παραδέχεται ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι "η κατάσταση στο Ιράκ από την άποψη της ασφάλειας και της πολιτικής οδεύει προς αρνητική κατεύθυνση".

Ακολούθησε ο νέος υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, που επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα του αντιμετωπίζει στο Ιράκ τέσσερις διαφορετικούς πολέμους.

Κι ύστερα ήρθε η Κοντολίζα Ράις να παραδεχθεί ότι οι επικριτές της κυβέρνησής της στο Κονγκρέσο είχαν δίκιο. "Πρόκειται για μια σημαντική διάσταση που μας επισήμαναν πολλοί από το Κονγκρέσο και τη Γερουσία", τόνισε, αναφερόμενη στις συνομιλίες με τη Συρία και το Ιράν.

"Αυτή είναι μια καλή εξέλιξη", απάντησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Αρλεν Σπέκτερ.

"Θέλω να σας ευχαριστήσω", συνέχισε με το ίδιο μεταμελημένο ύφος η Ράις. "Είχαμε συνομιλίες για το θέμα αυτό, και σας ακούσαμε, και θέλω να το ξέρετε".

Κατά σύμπτωση, η κυβέρνηση Μπους επέλεξε να επιδείξει αυτό το νέο πνεύμα διαλλακτικότητας κατά την Εθνική Ημέρα Στείρωσης των Ζώων, όταν η Ανθρωπιστική Εταιρεία καλεί τους Αμερικανούς να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους. Έναν όροφο κάτω από το μέρος όπου μιλούσε η Ράις, στο κτίριο Ντίρκσεν της Γερουσίας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής (και κτηνίατρος) Ουέιν Αλαρντ έδινε συνέντευξη Τύπου μαζί με ένα κόκερ σπάνιελ, ένα Τζακ Ράσελ τεριέ, ένα γκόλντεν ριτρίβερ και μερικά ακόμη σκυλιά. "Η στείρωση του ζώου το κάνει καλύτερο", τόνισε. "Συνήθως τα ζώα γίνονται πιο υπάκουα, πιο φιλικά".

Το κακό είναι ότι ο εκπρόσωπος της Ράις, ο Σον ΜακΚόρμακ, δεν είχε ενημερωθεί για τη στροφή της προϊσταμένης του. Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για την απόφαση της κυβέρνησης να συνομιλήσει με το Ιράν και τη Συρία, εκείνος επέμεινε ότι "δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική μας".

Δύσκολο να τον πιστέψει κανείς όταν δύο μόλις ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή "Fox News Sunday", η Ράις επαναλάμβανε ότι θα μιλήσει με το Ιράν μόνο αν αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Και στις 8 Φεβρουαρίου τόνιζει στη Γερουσία ότι οι συνομιλίες με τη Συρία για το Ιράκ θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο Λίβανο.

Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις την ανησυχούσαν λιγότερο, καθώς ανακοίνωνε τη νέα διπλωματική πρωτοβουλία προς το Ιράν και τη Συρία. Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούσαν να κρύψουν τα χαμόγελά τους και πολλοί Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους. "Είστε σίγουρη ή είστε απλώς αισιόδοξη ότι οι διπλωματικές αυτές πρωτοβουλίες θα αποφέρουν καρπούς;" ρώτησε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι.

Ο ίδιος ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμετοχή σε μια διάσκεψη με το Ιράν και τη Συρία αποτελεί εκπλήρωση του τελευταίου κεφαλαίου της έκθεσης Μπέικερ-Χάμιλτον. Κι όταν ο γερουσιαστής Λάμαρ Αλεξάντερ τον ρώτησε γιατί η κυβέρνηση άργησε τόσο πολύ να εκπληρώσει αυτό το κεφάλαιο, ο υπουργός Αμύνης είπε: "Δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση".


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr