Λύκος Wall Street: Κατηγορίες σε παραγωγό της ταινίας για ξέπλυμα χρήματος

Ύποπτος για την κατάχρηση 248 εκατομμυρίων δολαρίων που προήλθαν από το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), είναι ο ένας εκ των παραγωγών της ταινίας " O Λύκος της Wall Street" με τις αρχές της χώρας να του απαγγέλλουν σήμερα κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για τον Ρίζα Αζίζ, θετό γιο του πρώην πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος είναι συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ Red Granite Pictures, που γύρισε και την δημοφιλή ταινία που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Του απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς του προσάπτουν ότι έλαβε συνολικά 248 εκατομμύρια δολάρια το 2011 και το 2012, τα οποία προέρχονταν από το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB.

Ο Ρίζα δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες ενώπιον δικαστηρίου της Κουάλα Λουμπούρ στο οποίο παρουσιάστηκε. Για καθεμία από αυτές μπορεί να καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή κάθειρξης πέντε ετών ή στην καταβολή προστίμου έως και 5 εκατομμυρίων ρινγκίτ (περίπου 1,21 εκατ. δολάρια), ή και στα δύο.

"Τα ποσά που έλαβε ο Ρίζα προέρχονται από το 1MDB" και του μεταβιβάστηκαν μέσω δύο εταιρειών επενδύσεων που συνδέονται με το σκάνδαλο, δήλωσε ο εισαγγελέας Γκοπάλ Σρι Ραμ σε δημοσιογράφους.

Το ποσό αυτό καταβλήθηκε σε λογαριασμούς της εταιρείας Red Granitte Pictures, της οποίας είναι συνιδρυτής, σύμφωνα με τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο με εγγύηση 1 εκατομμυρίου ρινγκίτ (περίπου 240.000 δολάρια) τον Ρίζα και του ζήτησε να παραδώσει τα διαβατήριά του.

Αφότου ο Νατζίμπ έχασε τις εκλογές τον περσινό Μάιο από τον Μαχατίρ Μοχάμαντ, τον πρώην μέντορά του που μετατράπηκε σε αντίπαλο, του απαγγέλθηκε μια σειρά από κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τις απώλειες του διαλυμένου πλέον κρατικού ταμείου 1MDB.

Ο Νατζίμπ, ο οποίος είχε ιδρύσει το 1MDB το 2009, αντιμετωπίζει 42 κατηγορίες που συνδέονται με τεράστιες απώλειες από το κρατικό ταμείο και άλλες κρατικές οντότητες. Αυτός δηλώνει αθώος και έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε παράπτωμα.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο 1MDB και οι συνεργάτες τους καταχράστηκαν συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το κρατικό ταμείο μεταξύ του 2009 και του 2014.

Για το 1MDB διεξάγεται εξάλλου έρευνα σε τουλάχιστον 6 χώρες για πιθανολογούμενο ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς, η Red Granite χρηματοδότησε τρεις ταινίες χρησιμοποιώντας κεφάλαια που υποψιάζονται ότι είχαν υπεξαιρεθεί από το 1MDB.

Η Red Granite κατέβαλε εξάλλου στην αμερικανική κυβέρνηση 60 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2017 για να ρυθμίσει εξωδικαστικά υπόθεση δίωξής της σε αστικό δικαστήριο όσον αφορά τα δικαιώματα της ταινίας "Ο Λύκος της Wall Street".

Η λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό ταμείο 1MDB, το οποίο υποτίθεται ότι θα συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της Μαλαισίας, προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο και πολλές δικαστικές έρευνες και συνέβαλε στην πτώση του πρώην πρωθυπουργού Ραζάκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2018.


Πηγή: Reuters-ΑΜΠΕ