Έκθεση-καταπέλτης από τον ΟΗΕ για εκτελέσεις αντιφρονούντων στην Βενεζουέλα

Περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Βενεζουέλα από τις αρχές του περασμένου έτους κατά την διάρκεια επιχειρήσεων των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία περιγράφει λεπτομερώς σκληρές στρατηγικές καταπίεσης των πολιτών.

Μόνον το 2018 καταγράφηκαν 5.287 θάνατοι που χαρακτηρίζονται εκτός νομικού πλαισίου, συνήθως με την αιτιολογία της αντίστασης κατά της Αρχής. Από τον φετινό Ιανουάριο έως τον Μάιο σημειώθηκαν ακόμα 1.569 ανάλογες δολοφονίες. Οι περισσότεροι φόνοι αποδίδονται στις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας (FAES).

Συγγενείς 20 θυμάτων υποστήριξαν μάλιστα πως οι μαυροντυμένοι αστυνομικοί δρουν περίπου ως εκτελεστικά αποσπάσματα, εισβάλλοντας σε σπίτια, σκοτώνοντας και στην συνέχεια παραποιώντας την σκηνή του εγκλήματος.

«’Φύτευαν’ όπλα και ναρκωτικά και έβαλαν με τα όπλα τους στους τοίχους ή στον αέρα ώστε να δώσουν την εντύπωση της σύγκρουσης και να δείξουν πως το θύμα είχε αντισταθεί κατά της Αρχής», αναφέρει η έκθεση. «Σε πολλές περιπτώσεις η FAES έφερνε τα θύματα στο νοσοκομείο μολονότι είχαν ήδη καταλήξει, φαινομενικά με την πρόθεση να χειριστούν τα πτώματα και να τροποποιήσουν την σκηνή».

Οι ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνουν πως ειδικά από το 2016 το Καράκας έχει υιοθετήσει στρατηγική που αποσκοπεί στην «εξουδετέρωση, καταπίεση και ποινικοποίηση των πολιτικών αντιπάλων και των επικριτών της κυβέρνησης». Προειδοποιούν πως εάν η κοινωνική και οικονομική κατάσταση δεν βελτιωθεί το κύμα προσφύγων που εγκαταλείπει την χώρα θα συνεχιστεί.

Οι «τσαβίστας» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, συνεχίζει η μελέτη, έχουν διαλύσει θεσμικά εμπόδια στην αυθαιρεσία, έχουν επιτρέψει σοβαρότατες παραβιάσεις δικαιωμάτων και έχουν μεριμνήσει για την συρρίκνωση του δημοκρατικού χώρου.

Στο έργο της βίαιης καταστολής συμμετέχουν και φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, οι οποίες εκτιμάται πως είναι υπεύθυνες για 52 από τους 66 επιβεβαιωμένους θανάτους που καταγράφηκαν στην Βενεζουέλα σε κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο.

Η έκθεση σημειώνει ακόμα πως στα τέλη Μαΐου 793 άνθρωποι παρέμεναν αυθαίρετα κρατούμενοι στην Βενεζουέλα, ανάμεσά τους δεκάδες γυναίκες, ενώ φέτος 22 μέλη της αντιπολιτευόμενης Εθνοσυνέλευσης έχασαν την βουλευτική ασυλία τους.

Τα περισσότερα θύματα μάλιστα δεν έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην Δικαιοσύνη ούτε σε άλλες λύσεις.

Σε γραπτό σχόλιό του, που δημοσιεύτηκε μαζί με την μελέτη, το καθεστώς Μαδούρο καταγγέλλει επιλεκτική αντίληψη της πραγματικότητας, κατηγορώντας τον ΟΗΕ πως βασίζεται σε μη αντικειμενικές πηγές.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση 558 συνεντεύξεις σε θύματα και μάρτυρες, αλλά και με άλλες πηγές.
Πηγή: skai.gr