Βέμπερ: Με έριξε ο άξονας Μακρόν - Όρμπαν

Σε «άξονα» του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέδωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ την κατάρρευση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μπορώ μόνον να πω στους ψηφοφόρους μου ότι δυνάμεις με επιρροή δεν ήθελαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπήρξαν συζητήσεις πίσω από κλειστές πέτρες και συναντήσεις αργά το βράδυ όπου ο άξονας Μακρόν - Όρμπαν πέρασε τις θέσεις του», είπε ο βαυαρός πολιτικής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

Δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» με το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματίζεται. Προσέθεσε αιχμηρά ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον «εκδημοκρατισμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βέμπερ, που ήταν ο κύριος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ηγεσία της Κομισιόν αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την στήριξη των αρχηγών κρατών, εξέφρασε την έκπληξή του με το κοινό μέτωπο Μακρόν - Όρμπαν, καθώς είναι πολιτικοί αντίπαλοι σε κοινοτικά θέματα.

«Ο αστερισμός προκάλεσε έκπληξη», είπε ο βαυαρός συντηρητικός, σχολιάζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία του κ. Μακρόν ήταν προσανατολισμένη εναντίον του κ. Όρμπαν. «Ξαφνικά συνεργάζονται και βλάπτουν την δημοκρατική Ευρώπη […] Τώρα είμαστε στα ερείπια».

Δεν επέρριψε ευθύνες στην γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, παραδεχόμενος ότι το Βερολίνο πρέπει να έχει την ελευθερία κινήσεων ώστε να κάνει συμβιβασμούς.

Ο κ. Βέμπερ σημείωσε πως ουδέποτε κατάλαβε γιατί ο γάλλος πρόεδρος εναντιώθηκε τόσο έντονα στην υποψηφιότητά του, απορρίπτοντας το επιχείρημα περί απειρίας καθώς και ο ίδιος ο κ. Μακρόν είχε περιορισμένη εμπειρία όταν εξελέγη στο Ελιζέ.

Όσον αφορά τον κ. Όρμπαν, απέδωσε ξεκάθαρα την έχθρα της Βουδαπέστης στην κριτική που της είχε ασκήσει κατά την προεκλογική εκστρατεία για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.

Υπογράμμισε όμως πως δεν θα άλλαζε την συμπεριφορά του, ούτε θα έκανε ηθικούς συμβιβασμούς ώστε να προωθήσει την σταδιοδρομία του.

Παρά την απογοήτευσή του πάντως, ο κ. Βέμπερ διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γερμανίδας υπουργού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.
Πηγή: skai.gr