Κλείσιμο

Η φον ντερ Λάιεν κυνηγά την αβέβαιη πλειοψηφία στην Ευρωβουλή

Κύκλο επαφών ώστε να οικοδομήσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αρχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υπουργός ’μυνας της Γερμανίας, η οποία την Τρίτη έλαβε το χρίσμα από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να εξασφαλίσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των 751 εδρών της Ευρωβουλής.

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν είναι εγγυημένο, καθώς πέραν των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η κ. φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την ψήφο μελών του Σοσιαλιστικού μπλοκ, των Φιλελεύθερων και πιθανώς και των Πρασίνων. Ειδικά οι Πράσινοι έχουν διαμηνύσει πως δεν προτίθενται να συνεργαστούν.

Χθες η κ. φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο Στρασβούργο, όπου συνομίλησε με στελέχη του κεντροδεξιού ΕΛΚ, ενώ σήμερα συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους απερχόμενους προέδρους της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με διαρροές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, χθες η σύμμαχος της καγκελαρίου ’νγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε στα στελέχη του ΕΛΚ πως προτίθεται να προστατεύσει αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσά τους και το σύστημα Spitzenkandidaten για την ανάδειξη των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων.

Το μοντέλο Spitzenkandidaten προβλέπει πως οι κύριοι υποψήφιοι των ευρωεκλογών όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Φρανς Τίμερμανς θα διεκδικούσαν την αρχηγεία της Επιτροπής, δίνοντας μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωβουλή.

Ουδείς από τους κύριους υποψήφιους όμως κατάφερε να συγκεντρώσει την στήριξη των ηγετών, με αποτέλεσμα να προταθούν συμβιβαστικές λύσεις όπως η κ. φον ντερ Λάιεν, και ήταν ακριβώς αυτές οι διαδικασίες που ενόχλησαν τους Πράσινους.

Στήριξη από τους νυν

Σήμερα ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως υποδέχεται την γερμανίδα υπουργό ’μυνας «με ανοιχτές αγκάλες», σημειώνοντας πως έχουν ταύτιση απόψεων όταν μιλούν για τα συμφέροντα της ΕΕ.



Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τουσκ, παρότρυνε το σώμα να κυρώσει την τοποθέτηση της κ. φον ντερ Λάιεν. Στην συνέχεια, όταν συναντήθηκε μαζί της, σημείωσε πως πρόκειται για «εξαιρετική υποψήφια», που είναι φίλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και αφοσιωμένη στο κράτος δικαίου.



Ήταν μία έμμεση αναφορά στις ανησυχίες ορισμένων κρατών-μελών πως, δεδομένου ότι οι ανατολικοευρωπαίοι στήριξαν την υποψηφιότητά της στην Σύνοδο Κορυφής, η κ. φον ντερ Λάιεν δεν θα επιμείνει με ζήλο στους φακέλους για καταστρατήγηση του κράτους δικαίου που έχουν ανοίξει για Πολωνία και Ουγγαρία.
Πηγή: skai.gr