Τουρκία: Βαριές ποινές για την πολύνεκρη φωτιά σε οικοτροφείο κοριτσιών

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε βαριές ποινές κάθειρξης 12 πρόσωπα που κρίθηκαν υπεύθυνα για τη φωτιά που ξέσπασε το 2016 σε οικοτροφείο θηλέων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 παιδιά και ένας υπάλληλος.

Όπως ανέφερε δικηγόρος των κατηγορουμένων, το δικαστήριο επέβαλε ποινές από φυλάκιση επτά μηνών μέχρι κάθειρξη 12 ετών. Ο διευθυντής και οι υπεύθυνοι του οικοτροφείου κρίθηκαν ένοχοι για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» και τους επιβλήθηκαν οι βαρύτερες ποινές.

Πέραν των νεκρών, πολλά από τα παιδιά που σώθηκαν πήδηξαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν. Οι πυροσβέστες βρήκαν απανθρακωμένα πτώματα στην έξοδο κινδύνου που ήταν μπλοκαρισμένη.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες και αμέλειες που προκάλεσαν οργή στην Τουρκία.

Το οικοτροφείο το διαχειριζόταν θρησκευτικό ίδρυμα και η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ελέγχει αυστηρά αυτού του είδους τα σχολεία, που πολλαπλασιάστηκαν μετά την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του στην εξουσία, το 2002.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν επίσης ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί αποτελεσματικά η λειτουργία αυτού του είδους των σχολείων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο