Κλείσιμο

Τάνκερ που «κατευθυνόταν προς την Συρία» αιχμαλωτίστηκε στο Γιβραλτάρ

Πετρελαιαγωγό πλοίο που εκτιμάται πως μετέφερε καύσιμα προς την Συρία ακινητοποιήθηκε και κατασχέθηκε από την Αστυνομία του Γιβραλτάρ, με την βοήθεια πεζοναυτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Αρχές έχουν «λόγο να πιστεύουν» πως το φορτίο του «Grace 1» προοριζόταν για το διυλιστήριο Μπάνιας στην Συρία, ο ιδιοκτήτης του οποίου αποτελεί στόχο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο.

Το σκάφος, που φέρει σημαία Παναμά, κατασχέθηκε μαζί με το φορτίο του. Πρόκειται για υπερτάνκερ που λόγω όγκου δεν μπορεί να διασχίσει την διώρυγα του Σουέζ και συνεπώς χρειάστηκε να πλεύσει γύρω από την Αφρική ώστε να φτάσει στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα πως μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Ο κ. Πικάρντο δήλωσε πως με δική του εξουσιοδότηση οι υπηρεσίες του Γιβραλτάρ ζήτησαν βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να προσεγγίσουν και να καταλάβουν το «Grace 1».

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης το Λονδίνο ανταποκρίθηκε στέλνοντας περίπου 30 πεζοναύτες. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η διοίκηση του Γιβραλτάρ ενημέρωσε την ΕΕ για την υπόθεση και την εφαρμογή των κοινοτικών κυρώσεων.

Πηγή: skai.gr