Κλείσιμο

Brexit, ζάχαρη, κυνήγι αλεπούς στο προσκήνιο της κούρσας διαδοχής της Μέι

Ο υπουργός Brexit της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στη Βρετανία, Στίβεν Μπάρκλεϊ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο Sky News ότι μία έξοδος της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα ύφεσης, απάντησε: «Όχι. Ως πρώην υφυπουργός Οικονομικών κανένας δε θα μπορούσε ποτέ να αποκλείσει τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

Ο κ. Μπάρκλεϊ τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ένα ‘no deal’ στο Brexit, καθώς και ότι κάποιες από τις εκτιμήσεις για το τι θα συνέβαινε σε ένα τέτοιο σενάριο είναι υπερβολικές, όπως κάποιες προβλέψεις για αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα χρησιμοποιήσει σημερινή ομιλία της στη Σκωτία για να προειδοποιήσει το διάδοχό της, που θα είναι είτε ο Μπόρις Τζόνσον είτε ο Τζέρεμι Χαντ, για την ανάγκη ενίσχυσης της ένωσης των εθνών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Η δουλειά του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συνοδεύεται από προνόμια και ευθύνες, τις οποίες νιώθεις πραγματικά μόνο όταν η μαύρη πόρτα (της Ντάουνινγκ Στριτ) κλείσει πίσω σου. Μία από τις πρώτες και σπουδαιότερες είναι το καθήκον που οφείλεις να ενδυναμώσεις την ένωση», θα πει η απερχόμενη πρωθυπουργός.

Η τοποθέτησή της εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένα ‘no deal’ στο Brexit για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κα Μέι φέρεται να ανησυχεί ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ενίσχυε την υποστήριξη υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία στη Σκωτία, καθώς επίσης ότι θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ομαλότητα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ως βουλευτής η κα Μέι να καταψηφίσει πιθανή πρόταση μιας κυβέρνησης Συντηρητικών υπό τον κ. Τζόνσον ή τον κ. Χαντ υπέρ της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αμφότεροι οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας έχουν πει ότι δε θα διστάσουν να προχωρήσουν σε ένα no deal αν η ΕΕ δε συναινέσει στις αλλαγές που θα ζητηθούν στη συμφωνία του Brexit.

Ο τέως και ο νυν υπουργός Εξωτερικών θα εμφανιστούν για ακόμα μία φορά απόψε σε εκδήλωση του Συντηρητικού Κόμματος κατά την οποία θα δεχθούν ερωτήματα από τα μέλη του κόμματος. Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Γιορκ, στη βορειοανατολική Αγγλία.

Οι κ. Τζόνσον και Χαντ, πάντως, απασχολούν σήμερα την επικαιρότητα με άλλες πολιτικές τους.

Ο Μπόρις Τζόνσον
δέχεται επικρίσεις για την εξαγγελία αναθεώρησης του «φόρου ζάχαρης», του τέλους που επιβάλλεται σε προϊόντα με υπερβολική ζάχαρη και για την ασάφεια γύρω από τον τρόπο χρηματοδότησης της νέας του υπόσχεσης, για αύξηση του αριθμού των αστυνομικών κατά 20.000.

Ο Τζέρεμι Χαντ από την πλευρά του επιχειρεί με νεότερες δηλώσεις του να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε συνέντευξή του στην Daily Telegraph στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του στην άρση απαγόρευσης του κυνηγιού αλεπούς.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο