Μεξικό: «Μόνιμη» η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στα σύνορα

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η ανάπτυξη χιλιάδων στελεχών της Εθνοφρουράς κατά μήκος του ποταμού Σουτσιάτε, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, θα είναι «μόνιμη», για να ανακοπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική.

«Η ανάπτυξη θα είναι μόνιμη, προς υποστήριξη του έργου του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM)», δήλωσε ο στρατηγός Βισέντε Αντόνιο Ερνάντες, συντονιστής των ομοσπονδιακών μεξικανικών δυνάμεων που εστάλησαν στο νότιο τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ταπατσούλα.

Ο στρατηγός διευκρίνισε ότι πέραν του ποταμού Σουτσιάτε, που αποτελεί το φυσικό σύνορο του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, μέλη της Εθνοφρουράς —πρόκειται για νέο σώμα που συγκροτούν ομοσπονδιακοί αστυνομικοί και στρατιώτες— αναπτύχθηκαν σε άλλα 61 σημεία διέλευσης μεταναστών και προσφύγων στην Πολιτεία Τσιάπας, από όπου, κατ' αυτόν, διέρχονται αυτοκίνητα με παράτυπους μετανάστες.

Ο στρατηγός Ερνάντες είπε ότι από τις αρχές Μαΐου 20.400 μετανάστες «διασώθηκαν» στα σύνορα και περίπου 30 διακινητές συνελήφθησαν.

«Θα ήμασταν ανεύθυνοι αν συνεχίζαμε να τους αφήνουμε να φεύγουν και να ρισκάρουν», τόνισε, υπενθυμίζοντας τον θάνατο ενός νεαρού μετανάστη μαζί με την μικρή του κόρη στον ποταμό Ρίο Μπράβο (Ρίο Γκράντε στις ΗΠΑ) την περασμένη εβδομάδα.

Την 7η Ιουνίου, η Ουάσινγκτον και το Μεξικό έκλεισαν συμφωνία με σκοπό την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ, κυρίως πολιτών της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ που διέρχονται από τη μεξικανική επικράτεια.

Το Μεξικό δεσμεύθηκε να αναπτύξει πάνω από 21.000 άνδρες της Εθνοφρουράς στα σύνορα.

Η συμφωνία, τα αποτελέσματα της οποίας ορίστηκε ότι θα αξιολογηθούν εντός 45 ημερών, κλείστηκε μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης εάν οι μεξικανικές αρχές δεν ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές.