Πάνω από τους μισούς Ρώσους σκέφτονται να δουλεύουν και μετά την σύνταξη

Το 56,3% των Ρώσων σκέφτονται να συνεχίσουν να δουλεύουν αφού συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα δημοσκόπηση που διενήργησε ο ρωσικός οργανισμός απασχόλησης (Rostrud), της πρώτης που πραγματοποιήθηκε μετά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Το 2015 παρόμοια επιθυμία σε αντίστοιχη δημοσκόπηση είχε εκφράσει το 37% των Ρώσων.

Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες
των Ρώσων που θέλουν να εργάζονται αφότου πάρουν σύνταξη, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η απόφαση τους αυτή θα εξαρτηθεί από τον εργοδότη. Επί του παρόντος οι εργοδότες δεν επιδιώκουν ιδιαίτερα να προσλαμβάνουν συνταξιούχους.

Το 34,5% των ερωτηθέντων θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις και μόνο το 7,4% σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το 15,8% δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση μόλις πάρουν σύνταξη, το 23,2% δηλώνει ότι θέλει να εργάζεται από το σπίτι και το 19,1% να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Μεταξύ εκείνων που σκέφτονται να συνεχίσουν να εργάζονται μετά την σύνταξη, το 25% θα ήθελαν να έχουν μια πιο απλή δουλειά ή να δουλεύουν τετράωρο.

Το 27,6% προτίθεται να συμμετάσχει σε επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία θα τους προσφέρουν την δυνατότητα να εργασθούν εξ αποστάσεως.

Η μεταρρύθμιση που αφορά τα όρια συνταξιοδότησης έγινε το 2019 και ορίζει ως συντάξιμο όριο για τις γυναίκες το 60ο έτος και για τους άνδρες το 65ο έτος της ηλικίας του.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Izvestia