Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Λιβύη μετά το μακελειό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, μετά τον θάνατο 44 ανθρώπων από αεροπορικό βομβαρδισμό σε κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην Τρίπολη.

Διπλωμάτης ανέφερε ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Από τις αρχές Απριλίου, αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ για την ανακατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να φτάσει σε ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός.

Οι διχογνωμίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έχουν επικριθεί δριμύτατα από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γάσαν Σαλαμέ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν κάθε απόπειρα να τεθεί σε ψηφοφορία ένα βρετανικό ψήφισμα, μετά την προσέγγισή τους, τον Απρίλιο, με τον Χάφταρ. Είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση», είπε ένας διπλωμάτης, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τα αμερικανικά κίνητρα. ’λλη πηγή είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περάσει ένα κείμενο που θα επικρίνει τον στρατηγό Χάφταρ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο