«Πιθανό έγκλημα πολέμου» ο βομβαρδισμός προσφύγων στην Λιβύη

Ο βομβαρδισμός κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Λιβύη, που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 44 αμάχους, ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου, δήλωσε η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ.

Η κ. Μπασελέ δήλωσε «σοκαρισμένη» από την τραγωδία. Επισήμανε ότι οι συντεταγμένες του κέντρου είχαν γίνει γνωστές τόσο στις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης όσο και στους πολιτοφύλακες του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ηγείται παράλληλης κυβέρνησης και προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η κυβέρνηση και ο στρατηγός Χάφταρ αλληλοκατηγορούνται για το μακελειό, όπου επίσης τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ζήτησαν την διενέργεια ανεξάρτητης ενδελεχούς έρευνας ώστε να προσδιοριστούν οι υπαίτιοι και να βρεθούν υπόλογοι για τις πράξεις τους.

Περίπου 600 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, φιλοξενούνται στο κέντρο της Τατζούρα, στην Τρίπολη. Ανάμεσα στους τροφίμους βρίσκονται γυναικόπαιδα.

Η κ. Μπασελέ σημείωσε ότι έχει επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Λιβύη, όπου πραγματογνώμονες του ΟΗΕ έχουν καταγράψει βασανιστήρια, κακομεταχείριση, καταναγκαστική εργασία, βιασμούς υποσιτισμό και άλλες σοβαρές παραβάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Περίπου 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι σε κέντρα στην περιοχή της Τρίπολης, υπό άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Η Λιβύη, που βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, το 2001, αποτελεί «βατήρα» για την μετάβαση αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr