Το Ιράν θα παραβιάσει το πλαφόν εμπλουτισμού ουρανίου από την Κυριακή

Το Ιράν θα αρχίσει άμεσα να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι επιτρέπει η συνθήκη για την ρύθμιση του πυρηνικού του προγράμματος, διαμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία και η μονάδα πλουτωνίου στο Αράκ.

Η αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου θα αρχίσει την προσεχή Κυριακή, δήλωσε ο κ. Ρουχανί, δίχως να διευκρινίσει μέχρι ποιο επίπεδο είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ισλαμική Δημοκρατία.

Η συμφωνία του 2015 ορίζει πως το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο έως 3,67%, που επαρκεί για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Εμπλουτισμός της τάξης του 90% και άνω επιτρέπει την παραγωγή ύλης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Το επίπεδου του εμπλουτισμού ουρανίου δεν θα μείνει στο 3,67%», είπε ο κ. Ρουχανί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Αυτή η δέσμευση θα τεθεί στην άκρη και θα πάμε σε οποιοδήποτε επίπεδο θεωρούμε απαραίτητο ή χρειαζόμαστε».

Πρόκειται για την δεύτερη εσκεμμένη παραβίαση της συμφωνίας του 2015 από την Τεχεράνη σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς την Δευτέρα ανακοίνωσε πως ξεπέρασε το ανώτατο όριο αποθέματος ουρανίου που δικαιούται να τηρεί.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πέρυσι απέσυρε την Ουάσιγκτον από την συμφωνία και έχει επιβάλει αυστηρές εμπορικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, προειδοποίησε χθες την Ισλαμική Δημοκρατία ότι «παίζει με την φωτιά».

«Εάν οι ΗΠΑ φοβούνται τόσο την λέξη ‘φωτιά’ δεν θα έπρεπε να αρχίζουν τις φλόγες», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ρουχανί, προσθέτοντας με νόημα πως όλες οι κινήσεις της Τεχεράνης είναι αναστρέψιμες.

Ο κ. Ρουχανί δήλωσε ακόμα ότι το Ιράν θα επαναρχίσει εργασίες στον αντιδραστήρια βαρέως ύδατος του Αράκ, όπου σχεδίαζε να παράγει πλουτώνιο, αν και τα έργα ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Η συμφωνία του 2015 ορίζει ανασχεδιασμό της μονάδας του Αράκ ώστε να «ελαχιστοποιηθεί» η παραγωγή πλουτωνίου και να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραχθεί υλικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όπλα. Το πιθανότερο είναι πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο ώστε να επαναφέρει το Αράκ σε πλήρως λειτουργική κατάσταση.
Πηγή: skai.gr