Κλείσιμο

«Πόκερ» αξιωμάτων στις Βρυξέλλες με συμβιβασμούς σε Κομισιόν και ΕΚΤ

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά αξιώματα για την επόμενη πενταετία, καθώς οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεν κάνει βήματα προόδου αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα καταλήξουν σε συμφωνία.

«Όλο και πιο κοντά» έγραψε λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συντονίζει τις συνεννοήσεις των ηγετών.


Οι σημερινές εργασίες της Συνόδου ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος όμως τελικά το γεύμα των ηγετών άρχισε γύρω στις 17:30, καθώς ο κ. Τουσκ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με μεμονωμένους αρχηγούς.

Φαίνεται πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου επιδιώκει να διασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση προτού οδηγήσει την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.

Οι νεότερες πληροφορίες συγκλίνουν πως η υπουργός ’μυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η επικρατέστερη υποψήφια για να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ακούγεται έντονα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόσο η κ. φον ντερ Λάιεν όσο και η Λαγκάρντ προτάθηκαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μετά από τρεις ημέρες ατελέσφορων διαβουλεύσεων.

Η γερμανίδα υπουργός έχει κερδίσει την στήριξη των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας του Βίζεγκραντ, οι οποίες «κατέρριψαν» την υποψηφιότητα του ολλανδού Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πριν λίγο πως το Βίζεγκραντ στηρίζει την γερμανίδα πολιτικό.

Παρά ταύτα, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επέμεινε στην στήριξη του κ. Τίμερμανς, εγείροντας αμφιβολίες για την προοπτική συμφωνίας, ενώ και άλλοι Σοσιαλιστές έχουν διατυπώσει ενστάσεις.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ φαίνεται πως κερδίζει έδαφος όσον αφορά την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τουσκ.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες φαίνεται πως εντοπίζονται στην επιλογή του επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προωθούν τον βούλγαρο ευρωβουλευτή τους Σεργκέι Στάνισεφ για την προεδρία του κοινοβουλίου, όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιμένει τουλάχιστον σε μοίρασμα της θέσης με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που αρχικά ήταν ο υποψήφιος της παράταξης για την Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τον διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι, προωθείται η υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ, αν και υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι απών από τις εργασίες στις Βρυξέλλες, λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων, όμως είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και άλλους ηγέτες.
Πηγή: skai.gr