Καμιά αναφορά Ερντογάν σε «Ουιγούρους» ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να κάνει οιαδήποτε αναφορά σε «Ουιγούρους Τούρκους» ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα. Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής μειονότητα που ζει στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ στην Κίνα, την οποία η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την καταπιέζει η κινεζική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να έχει απειλήσει με κυρώσεις. 

«Η διατήρηση της δυναμικής στις σχέσεις Τουρκίας και Κίνας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ευημερία των λαών τους όσο και για τη διεθνή σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας την Τρίτη.

«Συμφωνούμε σχετικά με την προσέγγιση του προέδρου Σι  στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία δεν είναι μόνο η βελτίωση των δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, η κατασκευή εμπορικών διαδρόμων και η εναρμόνιση των εμπορικών πολιτικών και αναπτυξιακών στρατηγικών, αλλά και η ενίσχυση των πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών στο πλαίσιο αυτό» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Εμείς ενεργούμε σύμφωνα με τη συνείδηση ότι η σινοτουρκική οικονομική και εμπορική εταιρική σχέση, εκτός από τα περιφερειακά οφέλη της, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα» δήλωσε ακόμη. 

Ο Ερντογάν τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα δοθεί προτεραιότητα σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, επενδύσεων, ασφάλειας,  άμυνας και τρομοκρατία, καθώς σε θέματα διμερούς συνεργασίας, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. 
Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Κίνας για το «Δρόμο του Μεταξιού». «Έχουμε μια συγκεκριμένη διμερή ατζέντα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εταιρική σχέση μας» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος. 

«Πιστεύω ότι θα δούμε
μαζί πώς θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις μας σε όλους τους τομείς όταν θα ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις μας με τους Κινέζους φίλους μας» πρόσθεσε. 

Πηγή: skai.gr