Αφγανιστάν: Πολιτική συμφωνία επιζητούν Ταλιμπάν και κυβέρνηση

Προσπάθεια για μια πολιτική συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να τερματίσουν την παρουσία αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ψάχνει η κυβέρνηση της χώρας και οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, η κυβέρνηση της χώρας και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, θα συναντηθούν την Κυριακή σε ουδέτερο έδαφος, στο Κατάρ, για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας, λίγες μέρες μετά την αιφνίδια επίσκεψη Πομπέο στη Καμπούλ.

Η Γερμανία, η οποία συνδιοργανώνει τις συνομιλίες με το Κατάρ, ανέφερε ότι οι Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν θα βρίσκονται εκεί απλώς ως «πρόσωπα» και ότι οι επαφές θα γίνουν μεταξύ «ίσων». Μέχρι και σήμερα οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, που χαρακτηρίζουν μαριονέτα της Ουάσινγκτον.

Η Γερμανία, χώρα η οποία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στη διεθνή υποστήριξη της αφγανικής κυβέρνησης, και το Κατάρ, το οποίο διατηρεί επαφές με τους Ταλιμπάν, γνωστοποίησαν ότι έστειλαν προσκλήσεις για τον διάλογο στη Ντόχα την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα. Οι Αφγανοί αξιωματούχοι «θα συμμετάσχουν μόνο με την προσωπική τους ιδιότητα και σε βάση ισότητας», τόνισε ο Μάρκους Πότσελ, ειδικός επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, έχει την ευκαιρία να σημειώσει πρόοδο προς την ειρήνη», συνέχισε ο Πότσελ.

Προσπάθεια για ειρήνη εν μέσω επιθέσεων καμικάζι

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο οποίος διεξήγαγε πολλούς κύκλους συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, κυρίως στο Κατάρ, επίσης τόνισε ότι αυτός ο διάλογος είναι αναγκαία συνθήκη για να συναφθεί η όποια συμφωνία ειρήνης. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν ωστόσο δεν έχουν σταματήσει.

Πρόσφατα επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, ενώ η ανακοίνωση για συνάντηση, δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατό άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους περίπου πενήντα μαθητές, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι. Στη συνέχεια, ένοπλοι εισέβαλαν σε κτίριο στο κέντρο της Καμπούλ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται τέσσερις άμαχοι - ανάμεσά τους ένα παιδί - καθώς και δύο στελέχη των ειδικών δυνάμεων.