Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες: Ψάχνουν τους νέους επικεφαλής της ΕΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Η κρίσιμη Σύνοδος ξεκίνησε τρεις ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξή της. 

Κατά τη διάρκεια
των προηγούμενων ωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες καθώς και με ομάδες αρχηγών για την επίτευξη συμφωνίας. Τελευταίες ήταν οι διαβουλεύσεις που είχε με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κομμάτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανς Τίμερμανς εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι η Αθήνα στηρίζει την υποψηφιότητα Τίμερμανς. 

«Ιστορικό λάθος» αποκάλεσε πάντως την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί ο Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Κομισιόν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

Σε επιστολή προς τον Ζοζέφ Ντολ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ορμπαν διαμαρτύρεται για τον ενδεχόμενο διορισμό του Τίμερμανς.
Πηγή: AΜΠΕ - skai.gr