Λιβύη: Ο στρατηγός Χαφτάρ απειλεί την Τουρκία – Άγκυρα: Θα απαντήσουμε

Στην ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με την ενίσχυση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη με οπλισμό και περιπολίες αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, αντέδρασε ο στρατηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι θα πλήξει τουρκικούς στόχους.  

Σημειώνεται ότι η Τουρκία φέρεται να έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δυο χωρών εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. 

Απαντώντας η Άγκυρα απείλησε τον Χαφτάρ ότι θα «αντιδράσει με τον πιο αποτελεσματικό και δυναμικό τρόπο» σε οποιεσδήποτε απειλές.

General Haftar.jpg
Χαλίφα Χαφτάρ - φωτό wikipedia 

Ο Εθνικός Στρατός ανακοίνωσε ότι θα πλήξει τα τουρκικά πλοία στα ύδατα της Λιβύης και θα αντιμετωπίζει τις τουρκικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα ως στόχους. Ο Χαφτάρ ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των ανατολικών και νότιων εδαφών της Λιβύης και ξεκίνησε επίθεση κατά της κυβέρνησης τον Απρίλιο. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του προμηθεύει όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η τουρκική υποστήριξη βοήθησε στην «εξισορρόπηση» του αγώνα κατά του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος έχει υποστηρίξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Fayez al-Sarraj in Washington in 2017
Φαγιέζ αλ Σάρατζ - φωτό Brigitte N. Brantley 

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ θα πληρώσουν «πολύ μεγάλο τίμημα» για τυχόν επιθέσεις κατά των τουρκικών συμφερόντων.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανακατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν, κύρια βάση ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις του Χαφτάρ στο πλαίσιο της επίθεσής του στην Τρίπολη. Στη Λιβύη μαίνεται αιματηρός εμφύλιος αφότου ο Μουαμάρ Καντάφι έχασε την εξουσία και δολοφονήθηκε το 2011.
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας - BBC