Οριστικά ελεύθερος θανατοποινίτης: Καταδικάστηκε με παραποιημένα στοιχεία

Η αμερικανική δικαιοσύνη απέσυρε τη δίωξη σε βάρος ενός 81χρονου Αφροαμερικανού ο οποίος πέρασε 43 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο τον οποίο δεν παραδέχτηκε ποτέ.

Ο Τσαρλς Ρέι Φιντς αποφυλακίστηκε τον Μάιο, αφού ακυρώθηκε η προηγούμενη καταδίκη του όταν αποκαλύφθηκε ότι οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης παραποίησαν τα αποδεικτικά στοιχεία. Στις 14 Ιουνίου ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι είναι πλέον αδύνατον να δικαστεί και πάλι ο ηλικιωμένος άνδρας, καθώς δεν υπάρχουν πλέον μάρτυρες.

Ο Φιντς καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούλιο του 1976 στη Βόρεια Καρολίνα για τη δολοφονία ενός καταστηματάρχη κατά τη διάρκεια ληστείας σε ένα βενζινάδικο. Η ποινή του μετατράπηκε κατόπιν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής.

Το 2002 μια ομάδα φοιτητών Νομικής που ερευνούσε υποθέσεις δικαστικής πλάνης ανέλαβε να εξετάσει την περίπτωσή του. Ρωτώντας τους βασικούς πρωταγωνιστικές και μελετώντας τον φάκελο, κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι αστυνομικοί είχαν χειραγωγήσει τους μάρτυρες για να αναγνωρίσουν τον Φιντς ως δράστη ενώ κατόπιν είπαν ψέματα για τα αποτελέσματα των βαλλιστικών τεστ, ώστε να τον ενοχοποιήσουν. Οι αστυνομικοί είχαν ζητήσει για παράδειγμα από τον Φιντς να φορέσει ένα πολύ μακρύ αμπέχονο –σαν εκείνο που φορούσε ο δράστης– στη διαδικασία της αναγνώρισης από τους μάρτυρες. Κανείς από τους υπόλοιπους άνδρες που στάθηκαν μαζί του στη σειρά δεν φορούσε τέτοιο ρούχο.
Τον Ιανουάριο, το Εφετείο έκρινε ότι αν οι ένορκοι γνώριζαν αυτά τα γεγονότα δεν θα είχαν καταδικάσει τον Φιντς και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Τέσσερις μήνες μετά, ο ηλικιωμένος άνδρας βγήκε επιτέλους από τη φυλακή, με αναπηρικό αμαξίδιο, και ενώθηκε ξανά με την οικογένειά του.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (DPIC) πρόκειται για τον 166ο θανατοποινίτη που απαλλάσσεται των κατηγοριών μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής το 1973. Είναι επίσης ο 18ος που έχει μείνει για περισσότερα από 25 χρόνια στη φυλακή.