Yeni Safak: Η Τουρκία μπορεί να αναθεωρήσει την αγορά των F-35

Η Τουρκία ενδέχεται να επανεξετάσει την αγορά των μαχητικών F-35, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

Ως αιτία η εφημερίδα επικαλείται αδιευκρίνιστα τεχνικά προβλήματα που έχει παρουσιάσει το μαχητικό πέμπτης γενιάς και δυσκολίες στην συντήρησή των αεροπλάνων.

Υποστηρίζει επίσης πως η απόκτηση των F-35 θα καταστήσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαρτημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, δυσκολεύοντας την αναβάθμιση ή επισκευή των αεροπλάνων λόγω των κακών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Το δημοσίευμα έρχεται δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτως ή άλλως έχουν αναστείλει την παράδοση των F-35 – η Τουρκία έχει παραγγείλει 30 και θέλει να αποκτήσει 100 – λόγο της απόφασης της κυβέρνησης Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Το Πεντάγωνο έχει επίσης δρομολογήσει αποπομπή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από την συμπαραγωγή του F-35, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, εφόσον δεν σταματήσει η αγορά των ρωσικών όπλων.

Ο κ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως δεν θα υπαναχωρήσει από την αγορά των S-400 κι έχει εμφανιστεί βέβαιος πως θα πείσει σε προσωπικό επίπεδο τον κ. Τραμπ να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Πηγή: skai.gr