Τσεχία: Επιβίωσε της πρότασης μομφής ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις επιβίωσε πρότασης μομφής, παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις που γίνονται εναντίον του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μπάμπις δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έχει μπει στον στίβο της πολιτικής, ερευνάται για καταχρήσεις κοινοτικών επιδοτήσεων, με την υποψία ότι κατηύθυνε ευρωπαϊκά κονδύλια σε εταιρείες συμφερόντων του.

Οι έρευνες, στις οποίες περιλαμβάνεται επιβαρυντικό πόρισμα λογιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν προκαλέσει σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Την Κυριακή 250.000 άνθρωποι εκτιμάται πως βάδισαν στην Πράγα, στην μεγαλύτερη διαδήλωση μετά την πτώση ου κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

Σε μία προσπάθεια να κλιμακώσουν την πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός, κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας. Όμως, μετά από συζήτηση διάρκειας 17 ωρών, η μομφή στηρίχθηκε μόνον από 85 βουλευτές σε σύνολο 200 εδρών.

Το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, αφότου το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κατά διαστήματα στηρίζει την κυβέρνηση, αρνήθηκε να ταχθεί με την αντιπολίτευση.

Ο κ. Μπάμπις αρνείται όλες τις καταγγελίες εναντίον του και χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας».

Έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Πηγή: skai.gr