Ιαπωνική προειδοποίηση κατά του Brexit χωρίς συμφωνία

Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο

 

Έκκληση προς τον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Χαντ να μη βγάλουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία όταν ένας από τους δύο αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο κ. Κόνο σημείωσε ότι περισσότερες από χίλιες ιαπωνικές εταιρείες λειτουργούν επί βρετανικού εδάφους. «Οπότε ανησυχούμε πάρα πολύ με αυτό το no deal στο Brexit», προσέθεσε.

«Ό,τι γίνει εναπόκειται στην βρετανική κυβέρνηση, αλλά απλά δε θέλουμε να έχουμε αρνητικό αντίκτυπο στις ξένες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένων των ιαπωνικών», είπε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια εξήγησε: «Υπάρχουν κάμποσες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένα εξαρτήματα που χρησιμοποιούν έρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είναι μία πολύ ομαλή διαδικασία. Η προμήθεια κάθε εξαρτήματος παίρνει μόνο λίγες ώρες. 

»Αλλά αν είχαμε no deal στο Brexit και αν χρειάζεται να περνούν από φυσικό τελωνειακό έλεγχο, αυτές οι διαδικασίες ίσως να μην μπορέσουν να συνεχιστούν. Μερικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να μετακινούν τη λειτουργία τους σε άλλα μέρη στην Ευρώπη, επομένως δε θέλουμε να διαταράξουμε την οικονομική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι δηλώσεις του κ. Κόνο έγιναν λίγη ώρα πριν η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσγειωθεί στην Οσάκα για τη σύνοδο του G20.

Πηγή: skai.gr