Μπόρις Τζόνσον: Απίθανο το άτακτο Brexit, αλλά χρειάζεται ετοιμότητα

Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο

 

Την άποψη ότι το βρετανικό κοινοβούλιο συναισθάνεται πλέον πως πρέπει να εγκρίνει μία νέα συμφωνία για το Brexit, διατύπωσε ο Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο διαδικτυακής διαδικασίας ερωταποκρίσεων με πολίτες, στην οποία συμμετείχε και ο αντίπαλός του για την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών επέμεινε πάντως ότι «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για ένα no deal στο Brexit εάν είναι να εξασφαλίσουμε μία καλή συμφωνία». Συμπλήρωσε ότι παρόλα αυτά δεν πιστεύει πως η χώρα θα οδηγηθεί στην έξοδο χωρίς συμφωνία, εκτιμώντας τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο ως «μία στο εκατομμύριο».

Ο κ. Τζόνσον, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο επικρατέστερος διάδοχος της Τερέζα Μέι, ρωτήθηκε και για το κατά πόσο θα ήταν διατεθειμένος να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του κοινοβουλίου για να μην παρεμποδιστεί από τους βουλευτές μια πιθανή πορεία προς το no deal.

Σε μια απάντηση που κατά ορισμένους σχολιαστές δεν αποτελεί σαφή εγγύηση πως δε θα προβεί σε μια τόσο δραστική και αμφιλεγόμενη κίνηση, ο κ. Τζόνσον είπε: «Δεν ελκύομαι από παρωχημένες τακτικές όπως η αναστολή».

Απέρριψε, εξάλλου, την πιθανότητα να παραχωρήσει στον Νάιτζελ Φάρατζ θέση στη διαπραγματευτική ομάδα του Brexit, όπως ζήτησε μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές ο ηγέτης του Κόμματος του Brexit.

Την ίδια ώρα, πολέμιοι του Brexit βουλευτές από όλα τα κόμματα καταθέτουν τροπολογία σε νομοσχέδιο για τις δαπάνες υπουργείων, σύμφωνα με την οποία τα απαραίτητα κονδύλια από τα κρατικά ταμεία δε θα είναι διαθέσιμα στους υπουργούς σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία ή χωρίς τη ρητή έγκριση του no deal από τους βουλευτές.

Την τροπολογία ετοίμασαν ο Ντόμινικ Γκριβ των Συντηρητικών και η Μάργκαρετ Μπέκετ των Εργατικών ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη.

Η διαδικτυακή εφημερίδα ‘i’, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι έως και 20 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά μίας κυβέρνησης υπό τον Μπόρις Τζόνσον που θα επιδιώξει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πηγή: skai.gr