Σε μετανάστευση και οικονομικά έστρεψαν την προσοχή του Τζόνσον και Χαντ

Του Θανάση Γκαβού

 

Σε θέματα εσωτερικής πολιτικής έστρεψαν την προσοχή τους οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών μέσω διαδικτύου.
 
Αναφερόμενος στα σχέδιά του για τη μετανάστευση, ο Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι «το κοινό θέλει ένα μεταναστευτικό σύστημα που να βασίζεται σε πόντους, όπως είναι στην Αυστραλία».
 
Οι πόντοι θα απονέμονται ανάλογα την πλήρωση διαφόρων κριτηρίων, όπως η συνεισφορά των μεταναστών στη βρετανική οικονομία, η δυνατότητα Βρετανών πολιτών να καταλαμβάνουν τις κενές θέσεις εργασίας και τυχόν περιορισμοί στην εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Θα αποκαταστήσουμε το δημοκρατικό έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής μόλις φύγουμε από την ΕΕ. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί σε υψηλής ειδίκευσης μετανάστευση, όπως επιστήμονες, αλλά πρέπει επίσης να καθησυχάσουμε το κοινό ότι, καθώς θα φεύγουμε από την ΕΕ, θα έχουμε τον έλεγχο επί του αριθμού των ανειδίκευτων μεταναστών που έρχονται στη χώρα. Πρέπει να είμαστε πιο σκληροί έναντι εκείνων που καταχρώνται τη φιλοξενία μας. Άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, έχουν σπουδαία συστήματα και θα έπρεπε να μάθουμε από αυτές», απάντησε ο κ. Τζόνσον σε σχετική ερώτηση.
 
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου
 
Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Χαντ είπε ότι θα ακύρωνε το χρέος του φοιτητικού δανείου για τους αποφοίτους βρετανικών πανεπιστημίων που θα ανοίγουν επιχείρηση προσφέροντας θέσεις εργασίας.
 
Οι δύο επίδοξοι διάδοχοι της Τερέζα Μέι θα εμφανιστούν απόψε στη δεύτερη από τις 16 προεκλογικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Συντηρητικό Κόμμα δίνοντας την ευκαιρία στα κομματικά μέλη να θέσουν τα ερωτήματά τους στους δύο πολιτικούς. Η αποψινή εκδήλωση διοργανώνεται στο Μπόρνμουθ.