Brexit: Αποκλείει συνεργασία με Φάρατζ ο Τζόνσον στις διαπραγματεύσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται από πολλούς ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, απέκλεισε την Τετάρτη τη συμμετοχή του Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του κόμματος Brexit, στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ο νικητής των ευρωεκλογών του Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ευρωφοβικό κόμμα του Φάρατζ επιθυμεί να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το Brexit που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο πλαίσιο της κούρσας διαδοχής της Μέι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζόνσον τόνισε ότι είναι ακατάλληλο να παλέψει έναν πολιτικό αντίπαλο «δίνοντάς του οξυγόνο».

«Δεν είναι αρκετά σαφές» πρόσθεσε, αφού ο συντονιστής της συζήτησης του ζήτησε να διευκρινίσει την απάντησή του σχετικά με τη συμμετοχή του Φάρατζ στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit που επιθυμεί να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον. Η Ε.Ε. έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο ευνοούμενος των υποστηρικτών του Brexit θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας και ηγέτη των Συντηρητικών, τον επόμενο μήνα.

«Χρειαζόμαστε κάποιον που πιστεύει (στο Brexit),» επέμεινε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στο ρόλο του κατά την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., στο δημοψήφισμα του 2016, όταν ο Χαντ βρισκόταν από αντίπαλο στρατόπεδο, υπέρ της παραμονής.

Ο τέως δήμαρχος Λονδίνου επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά του να εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία εάν κριθεί απαραίτητο. «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί - κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα είναι μια στο εκατομμύριο (να συμβεί αυτό) - αλλά είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε έτοιμοι» είπε.

Ο Τζέρεμι Χαντ δήλωσε στον Τζόνσον ότι για να «κερδίσουν πίσω» τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους που παραπλανήθηκαν από το κόμμα του Brexit, οι Τόρις πρέπει να πετύχουν στην διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.